Veilig internetten

Big Data

De voor- en nadelen van big data - © Jan Vašek via stocksnap.io (CC0)

Het internet bevat enorm veel gegevens (data). Tweets, video’s, foto’s, zoekresultaten en profielen op sociale media. Maar ook klantenbestanden en aankoopgegevens.

Dit maakt het voor bedrijven steeds makkelijker om jouw gedrag te voorspellen en te beïnvloeden. Hoe zorg je ervoor dat je controle houdt over jouw gegevens?

Wat is big data?

De hoeveelheid data die we met z’n allen produceren groeit explosief, omdat alles en iedereen online is. Die enorme berg digitale gegevens noemen we big data.

Voordelen van big data

De voordelen voor commerciële bedrijven zijn evident: zij krijgen meer inzicht in het (koop)gedrag van hun klanten. Deze bedrijven noemen het analyseren van grote databestanden ook wel business intelligence.

Ook voor consumenten heeft big data voordelen: zorg op maat, onderwijs op maat, aanbiedingen op maat. Big data maakt het je makkelijk.

Risico’s van big data

Big data kan de privacy schaden. Veel mensen weten niet dat hun gegevens worden doorverkocht aan andere bedrijven.

Bovendien heeft big data meestal meer dan één eigenaar. Big data wordt samengesteld uit verschillende bronnen en komt van verschillende leveranciers. Interpretatie van gegevens buiten de originele context, kunnen leiden tot verkeerde conclusies.

Aan de slag! Bescherm je privacy

Veelgestelde vragen

Wat zijn (positieve) voorbeelden van big data?

Ook wetenschap, overheid en journalistiek maken gebruik van big data.

Wat is content op maat?

Als je surft, laat je (digitale) sporen achter op internet. Zo weten bedrijven veel over jouw voorkeuren en interesses. Op basis daarvan bieden ze je artikelen, foto’s, filmpjes jij het liefst wil zien. Dat noemen we content op maat.

Content op maat vraagt om mediawijze consumenten. Het kan immers onduidelijk zijn waar bepaalde content vandaan komt, hoe deze tot stand komt en met welke intenties de makers ‘m aanbieden.

Wat zijn de voordelen van big data in het onderwijs?

Ook in het onderwijs worden – dankzij digitale leeromgevingen en lesmethodes – allerlei gegevens opgeslagen. Het analyseren van die data is nuttig; we kunnen meten en analyseren hoe scholieren zich gedragen. Dit noemen we Learning Analytics.

In de publicatie Big Data, van hype naar actie wordt gekeken of en hoe je studiesucces van mbo-leerlingen kunt beïnvloeden met het analyseren van big data.

Meer weten?

Wil je meer informatie over big data, kijk dan eens bij deze organisaties:

Publieke ict-partner voor het onderwijs

Website met tips, trics en uitleg om veilig te internetten