21e eeuwse vaardigheden

MOOC

MOOC staat voor Massive Open Online Course; een gratis online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Is MOOC de sleutel tot succes?

MOOC staat voor Massive Open Online Course; een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Met een MOOC kun je een certificaat halen bij een universiteit van wereldfaam. Gratis zelfs.

Maar MOOCs zijn ook gevoelig voor (examen)fraude. Het valt immers niet te controleren wie er achter de computer zit tijdens het online tentamen.

Welke kansen biedt een MOOC?

Een Massive Open Online Course maakt hoger onderwijs toegankelijk voor een grote groep. Het onderwijs is gratis, de cursist hoeft geen bepaalde voorkennis te hebben en kan de cursus vanuit huis volgen. De kosten per deelnemende cursist zijn lager dan die in het reguliere hoger onderwijs. Het is dus een uitstekend middel om universitaire kennis op grote schaal te delen.

Wat zijn de risico’s?

Het ontwikkelen van een Massive Open Online Course is erg duur. En, gezien het relatief lage aantal deelnemers dat de eindstreep haalt, niet erg kostenefficiënt. Daarbij is de MOOC gevoelig voor (examen)fraude. Het valt immers niet te controleren wie er achter de computer zit tijdens het online tentamen. Hierdoor is de waarde van het certificaat twijfelachtig.

Toekomst van de MOOC

Met de Massive Open Online Course hebben universiteiten een nieuw middel om zich (internationaal) te profileren. Voorlopig wordt er lustig mee geëxperimenteerd.

Maar uiteindelijk moet er ook geld binnenkomen. Dat kan bijvoorbeeld door studenten toevoegingen te laten kopen zoals extra materiaal of extra contact met docenten. Een andere mogelijkheid zijn betaalde vervolg-MOOCs.

Veelgestelde vragen

Wat is een MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Course; een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Deelname is gratis. MOOCs kunnen wel tienduizenden deelnemers hebben. Een MOOC is een complete, op zichzelf staande cursus die speciaal voor internet is ontwikkeld en geen bijzondere eisen stelt aan de vooropleiding van de deelnemers.

Tot nu toe zijn het vooral internationaal gerenommeerde universiteiten die MOOCs ontwikkelden. Er waren al langer online colleges van universiteiten te vinden, maar een MOOC is meer dan een verzameling hoorcolleges.

Hoe werkt een MOOC?

In een MOOC wordt alle leerstof via internet aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van videocolleges, artikelen, filmpjes en blogs. Via discussiefora hebben deelnemers contact met docenten en medestudenten.

Een MOOC duurt meestal tussen de 5 en 10 weken. Na afloop van de MOOC kun je examen doen en krijg je een certificaat. Je krijgt er (nog) geen studiepunten voor.

Wat was de eerste MOOC?

Wat de allereerste MOOC was, daarover verschillen de meningen. De MOOC over Kunstmatige Intelligentie van de Amerikaanse Stanford University wordt gezien als de eerste massale online cursus. Hij startte in het najaar van 2011. Voor deze MOOC schreven zich 160.000 enthousiastelingen van over de hele wereld in. 23.000 daarvan (ruim 14%) voltooiden de MOOC daadwerkelijk.

Welke MOOCs zijn er?

MOOCs worden aangeboden via verschillende online platforms. Ze zijn vrijwel altijd in het Engels. Binnen de platforms kun je zoeken op bijvoorbeeld onderwerp, universiteit en taal.

Dit zijn de bekendste aanbieders van MOOCs:

Kijk ook eens in het (niet uitputtende) overzicht op MOOC-list.

Zijn er ook Nederlandstalige MOOCs?

Inmiddels hebben ook verschillende Nederlandse universiteiten een MOOC ontwikkeld, of zijn ermee bezig. Zij gebruiken de gratis MOOC onder andere om meer studenten te interesseren voor hun opleidingen.

De Universiteit van Amsterdam startte in februari 2013 met de eerste MOOC van Nederlandse bodem: Introduction to Communication Science. De cursus was volledig in het Engels. 5400 deelnemers schreven zich in, 3400 namen actief deel en na acht weken deden 717 mensen examen (13%).

Op MOOCAdemy zijn Nederlandstalige MOOCs over uiteenlopende onderwerpen te vinden.

OMOOC.nl biedt verschillende MOOCs aan voor overheidsmedewerkers. Waaronder de cursus ‘Digitalisering doet ertoe’, met thema’s als digitale identiteit, digitale inclusie en algoritmes.

Ook lezen: interessante websites en/of artikelen

Meer weten?

Wil je meer weten, dan helpen deze organisaties je op weg.

Hoogwaardig en innovatief hoger afstandsonderwijs

Publieke ict-partner voor het onderwijs