Voor ouders

Ouder & Kind Quiz

Ouder & Kind Quiz 2017

Hoe gebruiken jullie (sociale) media in jullie gezin? Speel – samen met je kind – deze quiz en ontdek in welk profiel jullie gezin past.

Na afloop krijgen jullie advies én enkele vragen om elkaar te stellen. Samen in gesprek gaan is niet makkelijk. Toch is dat waar mediaopvoeding om draait: elkaars leefwereld beter leren begrijpen.

Kinderen mogen eerst. Daarna is de ouder, leerkracht en/of begeleider aan de beurt.

De quiz is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Zitten jullie er klaar voor? Veel plezier!*

Ouder & Kind Quiz 2017

Hoe is dat bij jullie thuis: iedereen een eigen scherm, al je foto’s delen en een continue stroom van vlogs en appjes? Of liever de papieren ochtendkrant, een familiefilm en een abonnement op een leerzaam tijdschrift?

Ouders en kinderen spreken soms een andere ‘taal’ als het gaat om het gebruiken van media. Hoe is dat in jullie gezin? Begrijpen jullie elkaars interesses? Helpen jullie elkaar verder op internet? Kunnen jullie nog van elkaar leren?

Speel de Ouder & Kind Quiz 2017

Ouder & Kind Quiz 2016

Hoe gebruiken jullie (sociale) media in jullie gezin? Kunnen jullie nog zonder dat mobieltje, of juist niet?

Speel de Ouder & Kind Quiz 2016

*De ingevulde antwoorden worden niet opgeslagen.

Blijf met elkaar in gesprek

Ook al heb je zelf niets met sociale media, het is voor kinderen belangrijk om te weten dat ze gesteund worden door hun ouders.

Blijf daarom betrokken, blijf praten en blijf vragen stellen.

In de Ouder & Kind Quiz krijg je suggesties voor vragen die je elkaar kunt stellen. Meer inspiratie nodig? Kijk eens hier:

Tip: gebruik de MediaDiamant

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen: Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans. Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je meer kunt lezen.

» Lees meer en maak je eigen MediaDiamant

Meer tips over mediaopvoeding

Over de Week van de Mediawijsheid

De Ouder & Kind Quiz is gelanceerd ter ere van de Week van de Mediawijsheid. Het doel van deze jaarlijkse Week van de Mediawijsheid is om landelijk aandacht te vragen voor een kritische en bewuste omgang met (digitale) media.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid zijn er in heel Nederland veel leuke en leerzame activiteiten op het gebied van media, mediawijsheid en mediaopvoeding. Zo wordt o.a. de spannende MediaMasters Game voor groep 7/8 gespeeld.

Informatie, hulp en advies voor ouders en opvoeders

Voor al je vragen over zwangerschap, opvoeden en opgroeien

Website met tips, trics en uitleg om veilig te internetten

Deskundigen geven antwoord op vragen over kinderen en media

Kenniscentrum over mediawijsheid voor ouders met kinderen

Gratis e-cursus mediaopvoeding voor ouders