Data & technologie

Wat betekent de Digital Services Act (DSA) voor jou?

Grote techbedrijven zoals Meta, Amazon en X (voorheen Twitter) hebben veel invloed op onze samenleving. Daarom is het belangrijk om zaken als privacy-schending en nepnieuws op deze platforms tegen te gaan. Twee nieuwe Europese wetten, de Digital Services Act (DSA) en Digital Markets Act (DMA), moeten gebruikers van internetdiensten en sociale media beter beschermen.

Wil je meer weten over de DMA? Daarover lees je hier.

De Digital Services Act ging op 25 augustus 2023 van kracht. Deze nieuwe regels golden in eerste instantie alleen voor de grote diensten, zoals Apple, Google, Meta (Facebook en Instagram) en X (voorheen Twitter). Sinds 17 februari 2024 moeten ook kleinere internetbedrijven, zoals Marktplaats.nl en Bol, aan de DSA voldoen.

Wat betekent dit voor jou?

Veiliginternetten zet voor je op een rij wat je als gebruiker kan merken van de DSA:

  • Meer ‘empowerment’
    Gebruikers moeten duidelijke informatie krijgen over waarom bepaalde informatie aan hen wordt aanbevolen en hebben het recht om zich af te melden voor aanbevelingssystemen op basis van profilering. Het melden van illegale inhoud wordt eenvoudiger en platformen moeten dergelijke meldingen zorgvuldig verwerken.
  • Bescherming van minderjarigen
    Platformen moeten hun systemen herontwerpen om de privacy, veiligheid en bescherming van minderjarigen te waarborgen. Gepersonaliseerde reclame voor kinderen is niet langer toegestaan.
  • Beter toezicht op inhoud en desinformatie
    Platformen moeten maatregelen nemen om risico’s met betrekking tot de verspreiding van illegale inhoud en desinformatie aan te pakken. Er moeten duidelijke voorwaarden zijn en deze moeten nauwgezet worden nageleefd. Gebruikers moeten in staat zijn om illegale inhoud te markeren en platformen moeten snel handelen op meldingen.
  • Transparantie en verantwoording
    Platformen moeten hun risicobeoordelingen en naleving van alle DSA-verplichtingen extern en onafhankelijk laten auditen. Ze moeten transparantierapporten publiceren over inhoudsmoderatiebeslissingen en risicobeheer.

Als internetbedrijven de DSA goed naleven, kom je als gebruiker minder misinformatie tegen. Ook zou je minder te maken moeten krijgen met namaak-merkartikelen en pogingen tot politieke beïnvloeding en propaganda. Bovendien krijg je meer inzicht in waarom je bepaalde advertenties te zien krijgt en meer rechten om beslissingen van de platformen aan te vechten.

» Lees meer over de DSA op Veiliginternetten.nl
» Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft de campagne ‘Blijf luid!’ opgericht om gebruikers op deze nieuwe rechten te wijzen en hen aan te sporen hier gebruik van te maken.
» Bekijk de website jouwplatformrechten.nl om te leren wat jij kunt doen om meer controle te krijgen over je rechten online. Bits of Freedom zet op een rij welke acties je per platform kunt ondernemen om jouw rechten op sociale media te beschermen.
» Liever luisteren? In deze extra aflevering van de Bits of Freedom podcast word je bijgepraat over alles wat je moet weten over de DSA.