De toekomst

Internet of things

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Dat noemen we het Internet of things.

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen.

Dat biedt oneindig veel mogelijkheden. Maar het maakt het onze persoonlijke leefomgeving wel erg gevoelig voor online inbraken.

We zullen als mensheid meer mens moeten worden, als onze omgeving technologischer wordt – Erno Mijland, Manager Innovatie bij Innofun

Wat kunnen we met internet of things?

Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat we onze smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken.

De verwachtingen zijn echter dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

Smart cities

Een mooi voorbeeld van hoe internet of things werkt, zijn smart cities. In een smart city zijn meerdere systemen en apparaten met elkaar verbonden. Zij delen informatie om zo bepaalde processen te verbeteren. Bijvoorbeeld om energie te besparen, het verkeer beter te laten doorstromen of het detecteren van kapotte stadsverlichting.

Smart homes

Smart homes zijn huizen waarin allerlei apparaten verbonden zijn met internet. Bewoners kunnen van afstand inloggen op hun beveiligingssysteem, de temperatuur regelen en alvast de wasmachine aanzetten.

Steeds meer huishoudens maken gebruik van smart home producten. Zo heeft al de helft van de Nederlandse gezinnen een slimme televisie in huis.

Wat zijn de risico’s?

Het verlies van privacy wordt gezien als een groot nadeel van het internet der dingen. Als vrijwel elk apparaat dat we gebruiken verbonden is met internet, blijft er weinig van onze privacy over. Alle data worden verzameld in databases, en blijft daar ‘voor altijd’ staan.

Dat maakt onze persoonlijke leefomgeving bovendien erg gevoelig voor online inbraken. Hoewel sommige fabrikanten juist het tegendeel bewijzen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn voorbeelden van ‘internet der dingen’?

Denk aan:

  • Via internet kijk je de nieuwste Amerikaanse tv-series op de Smart TV
  • Een horloge met GPS geeft inzicht in je persoonlijke sportieve prestaties (meer hierover in ons dossier Quantified Self)
  • Kledingproducenten volgen de retailroute van hun spijkerbroek dankzij een piepklein chipje dat ze in de jeans verstopt hebben
  • Boeren gebruiken ‘smart sensors’ om hun oogst via internet te monitoren
  • Meteorologen voorspellen orkanen op basis van meetstations over de hele wereld
  • Autoproducenten werken aan auto’s die met behulp van sensoren zelfstandig rijden
  • Een met internet verbonden thermostaat maakt het mogelijk om vanaf je vakantieadres de temperatuur thuis te regelen (Toon van Eneco)
Ook lezen: interessante websites en/of artikelen

Meer weten?

Wil je meer weten? Deze organisatie(s) kan je verder helpen.

Denktank rondom Internet of Things