De toekomst

Internet of things

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Dat noemen we het Internet of things.

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen.

Dat biedt oneindig veel mogelijkheden. Maar het maakt het onze persoonlijke leefomgeving wel erg gevoelig voor online inbraken.

We zullen als mensheid meer mens moeten worden, als onze omgeving technologischer wordt – Erno Mijland, Manager Innovatie bij Innofun

Wat kunnen we met internet of things?

Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat we onze smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken.

De verwachtingen zijn echter dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

Smart cities

Bij Smart Cities, ook wel ‘slimme steden’ genoemd, worden maatschappelijke problemen op een innovatieve wijze opgelost. Deze steden zetten zich in om de openbare diensten zo efficiënt en prettig mogelijk te maken, en zo inwoners en bedrijven het leven makkelijker te maken. In een Smart City komen verstedelijking en digitale technologie samen. Alles is namelijk verbonden met elkaar en met het internet. Dat maakt het mogelijk om allerlei data te verzamelen, analyseren en delen.

Binnen Nederland zijn er vele voorbeelden van steden te vinden die slimme projecten ontwikkelen. Zo zijn er in Utrecht zongestuurde laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst en is er in Breda een app ontwikkeld waarmee je als verkeersgebruiker punten kunt verzamelen met je verkeersgedrag.

Slim gebruik van nieuwe technologie en open data biedt mogelijkheden om steden efficiënter en duurzamer in te richten. In slimme steden komt veel meer informatie beschikbaar waarop gemeenten hun beleid kunnen afstemmen. Burgers hebben daarnaast meer invloed op hun leefomgeving.

Er kleven ook mogelijke problemen aan Smart Cities. Zo worden onderdelen van slimme steden al regelmatig gehackt of krijgen bedrijven te veel invloed. Een andere keerzijde van een Smart City is dat er veel privacygevoelige informatie kan worden verzameld.

Smart homes

Smart homes zijn huizen waarin allerlei apparaten verbonden zijn met internet. Bewoners kunnen van afstand inloggen op hun beveiligingssysteem, de temperatuur regelen en alvast de wasmachine aanzetten.

Steeds meer huishoudens maken gebruik van smart home producten. Zo blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van de Nederlandse gezinnen een slimme televisie (smart TV) in huis heeft.

Internet of Toys

Een opvallende ontwikkeling is de komst van speelgoed dat is verbonden met internet: connected toys. Denk aan een pop waarmee je een gesprek kunt voeren, een knuffelbeer die je verjaardag en je lievelingskleur onthoudt en een robot die moppen vertelt. Maar er zijn ook gevaren: dit speelgoed blijkt vooralsnog erg gevoelig voor hacks, privacylekken en DDoS-aanvallen. Ouders vinden tips in deze checklist met 10 aandachtspunten.

» Bekijk ook het dossier Connected Toys

Wat zijn de risico’s van internet of things?

Het verlies van privacy wordt gezien als een groot nadeel van het internet der dingen. Als vrijwel elk apparaat dat we gebruiken verbonden is met internet, blijft er weinig van onze privacy over. Alle data worden verzameld in databases, en blijft daar ‘voor altijd’ staan.

Dat maakt onze persoonlijke leefomgeving bovendien erg gevoelig voor online inbraken. Hoewel sommige fabrikanten juist het tegendeel bewijzen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn voorbeelden van ‘internet der dingen’?

Denk aan:

  • Via internet kijk je de nieuwste Amerikaanse tv-series op de Smart TV
  • Een horloge met GPS geeft inzicht in je persoonlijke sportieve prestaties (meer hierover in ons dossier Quantified Self)
  • Kledingproducenten volgen de retailroute van hun spijkerbroek dankzij een piepklein chipje dat ze in de jeans verstopt hebben
  • Boeren gebruiken ‘smart sensors’ om hun oogst via internet te monitoren
  • Meteorologen voorspellen orkanen op basis van meetstations over de hele wereld
  • Autoproducenten werken aan auto’s die met behulp van sensoren zelfstandig rijden
  • Een met internet verbonden thermostaat maakt het mogelijk om vanaf je vakantieadres de temperatuur thuis te regelen (Toon van Eneco)
Waar moet ik als ouder op letten bij speelgoed met een internetverbinding (connected toys)?

De speelomgeving van kinderen verandert snel. Eén van de opvallendste ontwikkelingen is de komst van speelgoed dat is verbonden met internet: connected toys. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar verreweg de meeste ouders willen wél dat hun kind veilig kan spelen.

Wil je een connected toy kopen? Om ouders op weg te helpen stelde Mediawijzer.net een checklist met 10 aandachtspunten samen op het gebied van veiligheid en speelbaarheid.

» Bekijk ook het dossier Connected Toys

Meer weten?

Wil je meer weten? Deze organisatie(s) kan je verder helpen.

Denktank rondom Internet of Things