Gezond met media Data & technologie

Quantified self

Mediawijsheid.nl Dossier Wearables

Het wordt steeds makkelijker om zelf je gezondheid te meten en te verbeteren, dankzij digitale hulpmiddelen als fitbits, smartwatches en gezondheidsapps. Hartstikke handig, maar ga er wel mediawijs mee om.

Hoe zet je deze media in om je gezondheid te verbeteren en betere gewoontes te krijgen? En hoe zorg je dat intieme informatie over jouw lijf niet in verkeerde handen komt? Je leest het in dit dossier.

Wat is quantified self?

Quantified self is het meten van jezelf. Als je meer wilt weten over je eigen gezondheid, kan dat met wearables. Dit zijn apparaatjes die je op je lichaam draagt, waarmee je gegevens verzamelt over je hartslag, bloeddruk, slaap, en nog veel meer. Denk aan een smart watch, activiteitstracker of sporthorloge.

Met de app die bij je wearable hoort krijg je inzicht in je gezondheid. Je krijgt bijvoorbeeld tips over het verbeteren ervan of je kunt je sportprestaties vergelijken met die van je vrienden. Gezondheidsapps kunnen je motiveren om nog fitter, productiever en gezonder te worden.

Een van de manieren waarop gezondheidsapps en wearables je motiveren is het gebruik van spelelementen (ook wel gamification). Dat maakt werken aan je gezondheid een stuk leuker. De makers van de apps zorgen ervoor dat je beloond wordt als je je best doet en dat je eraan herinnerd wordt om je doelen te halen.

» Hier lees je meer over hoe gamification werkt

Wat heb ik aan wearables en gezondheidsapps?

Gezondheidsapps en wearables helpen je inzicht te krijgen in je leefstijl en gezondheid. Die informatie kan je inzetten bij het maken van keuzes om je gezondheid of gewoontes te verbeteren.

Uit onderzoek blijkt dat gezondheidsapps en dieet-apps kunnen helpen om meer te bewegen en gezonder te eten. Gebruikers worden zich bewuster van hun gezondheid, worden geactiveerd en leren over gezonde voeding. Ook bieden deze apps een sociaal aspect, doordat je je resultaten met anderen kunt delen.

Ook in de gezondheidszorg worden de kansen van wearables en apps benut. Wearables kunnen gebruikt worden in de strijd tegen corona of mensen helpen die worstelen met obesitas.

» Meer weten over digitale toepassingen in de zorg? Lees het dossier Digitale zorg

Wat zijn de risico’s van quantified self?

Lang niet alle gezondheidsapps zijn goed. Een slechte app kan je ten onrechte geruststellen en zo gezondheidsschade opleveren. Of andersom: gezonde mensen kunnen aanspraak maken op zorg die ze niet nodig hebben. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid pleit daarom voor een keurmerk voor goede apps.

Gezondheidsapps en wearables bieden inzicht in je lijf en gezondheid. Maar daarmee ben je nog niet gezonder. Het vraagt zelfdiscipline en inzicht om actie te ondernemen om je gezondheid te verbeteren.

Niet alle wearables en gezondheidsapps beschermen jouw privacy voldoende. Dat onderzocht de Consumentenbond. Wees je er daarom van bewust welke intieme informatie je deelt en met wie. Wie heeft er precies toegang tot de informatie over je lichaam? En wat zijn de gevolgen daarvan? Lees altijd goed met welke privacyvoorwaarden je akkoord gaat.

De tactieken die in apps worden toegepast om jou te motiveren, kunnen je gedrag beïnvloeden. Commerciële makers hebben niet altijd belang bij jouw gezondheid, maar willen wel graag dat je hun product zo intensief mogelijk gebruikt. Daarmee geef je hen namelijk waardevolle informatie voor adverteerders.

» Wil je meer tips om jouw online privacy te beschermen? Bekijk het dossier Privacy

Ga zelf aan de slag!

Ook lezen: deze interessante websites en/of artikelen

Meer weten?

Wil je meer weten? Deze organisaties helpen je verder:

Houdt zich bezig met vraagstukken op het snijvlak van wetenschap, technologie en samenleving

Kleinkunstig biedt workshops aan voor het onderwijs.