Hoe voorkom je dat je kind te lang achter een beeldscherm zit? Hoe zorg je voor structuur? En waar beleef je samen plezier aan?
Deze tips van Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids helpen je op weg:
Spreek samen een dagindeling af
Voor kinderen is structuur heel belangrijk. Maak een dagindeling. Weet je niet waar te beginnen? Vraag tips aan de kinderopvang, school of vraag hoe andere ouders dat doen. Zet op papier wat je thuis wilt doen, met de start- en stoptijden. Bij zo’n dagindeling horen ook afspraken over de schermtijd. Bijvoorbeeld over het afwisselen van leren en spelen, met en zonder beeldscherm.
Maak van te voren afspraken over hoelang je kind mag tv-kijken of op de tablet mag. Kondig van tevoren aan dat dit het laatste spelletje of filmpje is, zodat het kind zich hierop voor kan bereiden. Geef daarna een alternatieve activiteit, of kijk wat er op de dagindeling staat.
Houd rekening met verschillende vormen van schermtijd
Denk aan:
- schermtijd ter ontspanning (zoals tv-kijken en spelletjes spelen)
- schermtijd voor school
- schermtijd voor sociale interactie (contact met klasgenoten, vriendjes en familie)
- schermtijd voor creatieve activiteiten
Help kinderen
Heeft je kind moeite om te stoppen met het kijken van een filmpje of het spelen van een spelletje? Je kunt je kind helpen door een alternatief te geven. Heb je een (buiten)activiteit bedacht? Kijk hoe het gaat en stuur bij als dat nodig is.
Zoek balans
Zorg dat je schermgebruik afwisselt met lichaamsbeweging. Maak bijvoorbeeld een toffe speurtocht in je wijk, achtertuin of huis met Troovie.
» Handig: de MediaDiamant is een wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0-18 jaar mediawijs op te laten groeien