Voor ouders

Tips voor ouders

Je kind op internet & sociale media » hoe ga je daar als ouder mee om?

Mediawijsheid is meer dan alleen online veiligheid. Het is een onderdeel van de zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden.

Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Hoe pak je dat thuis aan?

Mediawijsheid: aan de slag!

Praten met je kind over mediawijsheid kan lastig zijn. Op deze website vind je tips en links naar betrouwbare partijen die je verder kunnen helpen. Met deze sites en materialen kun je aan de slag:

Wegwijs in mediaopvoeding met de MediaDiamant

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen: Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans. Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

» Lees meer en knip, vouw en plak jouw eigen MediaDiamant

WIJS Magazine

Magazine WIJS is een digitaal magazine voor ouders met kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 jaar. In WIJS krijgen zij goede tips over mediaopvoeding, schermtijd, apps en mobieltjes.

Parental Control: filter, beperk of controleer

Media zijn overal, en kinderen kunnen er vaak makkelijk bij. Leuk en handig, maar voor ouders is het vaak geen prettig idee dat hun kind zomaar overal mee geconfronteerd kan worden. Met Parental Control functies, die vaak al worden meegeleverd met apparaten en programma’s, kunnen zij inhoud filteren of blokkeren, en het mediagedrag beperken en controleren waar nodig.

Parental Control is geen vervanging van een goed gesprek met je kind over mediagedrag, maar wel een handig hulpmiddel. Kijkwijzer zette tips, voorbeelden en handleidingen op een rij.

Wil je filters instellen om te voorkomen dat kinderen ongeschikte beelden zien? Kliksafe legt uit hoe een filter werkt. Ook kun je met de app YouChoose kiezen welke YouTube-filmpjes kinderen mogen kijken. Extra YouTube-tip: via de ‘beperkte modus’ kun je instellen dat kinderen geen ongeschikte filmpjes te zien krijgen.

Wat is sharenting?

Foto’s, video’s of andere informatie over je kind delen op sociale media wordt ook wel ‘sharenting’ genoemd: een combinatie van ‘sharing’ en ‘parenting’. Hoe beslis je als ouder wat je wel en niet over je kind deelt online? Jonge kinderen kunnen immers niet instemmen met de dingen die je deelt, en ook zij hebben recht op privacy. Diep Onderzoek geeft tips om de digitale rechten van kinderen te respecteren.

Connected toys: checklist voor ouders

Een opvallende ontwikkeling is de komst van speelgoed dat is verbonden met internet: connected toys. Denk aan een pop waarmee je een gesprek kunt voeren, een knuffelbeer die je verjaardag en je lievelingskleur onthoudt en een robot die moppen vertelt. Maar er zijn ook gevaren: dit speelgoed blijkt vooralsnog erg gevoelig voor hacks, privacylekken en DDoS-aanvallen. Ouders vinden tips in deze checklist met 10 aandachtspunten.

» Bekijk ook het dossier Connected Toys

Digi ABCD voor ukkies

Kinderen van 0 tot en met 6 jaar weten de digitale wereld razendsnel te vinden. Ze swipen gemakkelijk naar hun favoriete filmpjes en apps. Die vaardigheid maakt ze echter niet mediawijs. Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien en hebben hun ouders nodig om de digitale wereld te ontdekken. In het Digi ABCD voor ukkies vind je concrete tips om je kind te begeleiden in de digitale wereld.

» Download het Digi ABCD voor ukkies

Media Ukkie Dagen

Ieder jaar vinden de Media Ukkie Dagen plaats over mediaopvoeding voor de allerkleinsten. Tijdens deze week krijgen ouders en (professionele) opvoeders antwoord op concrete vragen over mediaopvoeding zoals: wat zijn goede apps, games en video’s voor jonge kinderen, kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?

De negende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 27 maart t/m 3 april 2020.

» Kijk voor meer informatie op mediaukkiedagen.nl

Veelgestelde vragen door ouders

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is volgens de Raad voor Cultuur in 2005 omschreven als: het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.

Mediawijzer.net formuleerde in 2010 een operationele definitie: mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te nemen aan onze mediasamenleving. Deze definitie is verder uitgewerkt in het Mediawijsheid Competentiemodel.

Competentiemodel Mediawijsheid » meten van mediawijsheid

Competentiemodel Mediawijsheid » meten van mediawijsheid

 

Wat zijn 21e eeuwse vaardigheden?

Dat zijn de vaardigheden die we nodig hebben in de 21ste eeuw. We zien dat bedrijven, universiteiten en opleidingsinstituten steeds minder belang hechten aan kennis en steeds méér belang aan vaardigheden als:

 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Ict-geletterdheid
 • Communiceren
 • Probleemoplossend vermogen
 • Kritisch denken
 • Sociale en culturele vaardigheden

De 21e eeuwse vaardigheden worden ook wel 21st century skills genoemd. Ook programmeren is een 21st century skill.

Tip: Cubiss heeft een online cursus 21e eeuwse vaardigheden ontwikkeld voor het onderwijs, mediacoaches en bibliotheken waarin bovenstaande vaardigheden worden behandeld.

Welk effect hebben media op jonge kinderen?

Onderzoek naar de effecten van mediagebruik op (heel) jonge kinderen staat nog in de kinderschoenen. Er is nog weinig ontdekt of echt wetenschappelijk bewezen. Wel weten we dat kinderen vaak media gebruiken die (nog) niet aansluiten op hun ontwikkelingsfase.

Het brein van een kind tussen 0 en 2 ontwikkelt zich vooral op basis van ervaringen zoals aanraken, bewegen, voelen en proeven. Iets wat je alleen in de ‘echte’ wereld kunt ervaren.

Hoe praat ik met mijn kind over gevaarlijke online challenges?

Regelmatig zijn er berichten in het nieuws over uit de hand gelopen challenges. Kinderen of jongeren sporen elkaar via sociale media aan om een opdracht uit te voeren of mee te doen aan een bepaald spel. Dergelijke challenges zijn niet altijd onschuldig en soms zelfs erg gevaarlijk. Enkele tips:

 • Opvoedinformatie Nederland biedt een overzicht van gevaarlijke challenges, oorzaken en (gespreks)tips.
  Op hun website vind je ook meer informatie over belangrijke factoren zoals sociale media, puberhersens en bijvoorbeeld groepsdruk.
 • Stichting T.I.M. geeft informatie en adviseert over de gevaren van online challenges, ook aan ouders en scholen.
 • Jongerenkrant 7Days sprak met massapsycholoog Jaap van Ginneken over o.a. de cinnamon challenge en waarom ‘tot het uiterste gaan’ zo vaak voorkomt.
 • Ouders Online biedt informatie en tips over de choking challenge (het wurgspel of stikspel) die draait om opzettelijk flauwvallen.
 • Bureau Jeugd & Media en Stichting School & Veiligheid leggen uit wat je moet weten over de blue whale challenge, een online game met opdrachten die steeds heftiger worden naarmate het spel vordert.
 • Met de #TidePodChallenge filmden jongeren zichzelf terwijl ze wastabletten van Tide kapotbeten. Zo ontstond een van de gevaarlijkste challenges tot nu toe. YoungWorks schreef een artikel over de risico’s en over het tegengeluid.
 • Gebruik de mentorles van Bureau Jeugd & Media om in de klas het gesprek aan te gaan over onder andere groepsdruk en ‘nee’ zeggen.
Mijn kind kijkt de hele dag YouTube. Hoe ga ik daarover in gesprek?

Ook al vind je zelf niets aan video’s op YouTube, voor kinderen is het belangrijk om te weten dat ze begrepen worden door hun ouders.

In het dossier YouTube vind je uitgebreide informatie over de kansen en risico’s van YouTube en staan veel voorbeeldvragen die je aan je kind kunt stellen.

Hoelang mag mijn baby, peuter of kleuter achter een scherm?

Hoe vaak en hoelang mag je baby, peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Als je kind ouder wordt, kun je de schermtijd opbouwen. Hiervoor zijn verschillende richtlijnen:

 • Opvoedinformatie Nederland geeft advies over schermtijd, voor peuters en oudere kinderen
 • Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) geeft advies over schermtijd
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde in 2019 dat kleuters in elk geval niet meer dan een uur per dag schermtijd horen te krijgen. Kinderen onder 1 jaar zouden volgens WHO helemaal geen tijd achter een scherm moeten besteden. Evelyn Verburgh van Bureau Jeugd & Media reageert hierop: “We moeten ervoor oppassen dat [het scherm] geen gemakzucht wordt.”
 • Bekijk ook deze Engelstalige brochure van Connected Learning Alliance over kwalitatieve schermtijd
Welke apps wonnen de Media Ukkie Award of Gouden Guppy?

De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale mediaproduct voor peuters en kleuters (0-6 jaar) en onderdeel van de Cinekid Media Awards. De Gouden Guppy is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid om makers van goede en kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

In 2018 ging de Gouden Guppy naar Luqo Spellenreeks. Andere genomineerden waren Chalk Gardens, Kidiyo, Storywall ColordiveVil Du?!.

Dit zijn de eerdere winnaars van de Gouden Guppy:

Van 2012 tot en met 2016 werd deze prijs uitgereikt onder de naam Media Ukkie Award.

Wat te doen bij de gruwelijke oorlogsbeelden via (sociale) media?

Soms is het nieuws één groot bloedbad. Zoals in de zomer van 2014, toen de beelden van vlucht MH17, Gaza, Irak, Syrië en de terreur van de IS non-stop werden uitgezonden, gedeeld, geliked en geretweet. Hoe houd je oorlogsellende dan nog weg bij kinderen? Tot welke leeftijd moet je ze afschermen, en hoeveel leg je uit?

In de brochure Kinderen en oorlog in de (sociale) media van Mijn Kind Online en Mediawijzer.net geven experts hun visie op die vraag. Ook voor het primair en voortgezet onderwijs zijn handige brochures over dit onderwerp beschikbaar.

Een smartphone kopen voor je kind? Hier let je op!

Welke afwegingen moet je maken voordat je een smartphone voor je kind aanschaft?

Waar moet ik als ouder op letten bij speelgoed met een internetverbinding (connected toys)?

De speelomgeving van kinderen verandert snel. Eén van de opvallendste ontwikkelingen is de komst van speelgoed dat is verbonden met internet: connected toys. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar verreweg de meeste ouders willen wél dat hun kind veilig kan spelen.

Wil je een connected toy kopen? Om ouders op weg te helpen stelde Mediawijzer.net een checklist met 10 aandachtspunten samen op het gebied van veiligheid en speelbaarheid.

» Bekijk ook het dossier Connected Toys

Hoe begeleid je een 18-jarige met een verstandelijke beperking op sociale media?

Sociaal Pedagogisch Hulpverlener Sonja Heijkamp geeft antwoord op mediaopvoeding.nl.

Mijn kind pest. Wat kan ik doen?

Als je kind zelf pest, zul je hierover in gesprek moeten gaan. Hier krijg je tips:

Hoe maak je een kind weerbaar tegen (online) pesten?

Praten helpt om een kind weerbaar te maken. Een kind dat is weet dat er online risico’s zijn, raakt niet in paniek en reageert minder impulsief.

Maak bijvoorbeeld deze afspraken:

 • Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school
 • Verzin (samen) een goede nickname
 • Scherm je profiel zoveel mogelijk af; ‘alleen voor vrienden’ is de beste optie
 • Plaats alleen neutrale foto’s (geen sexy foto’s) of beter nog; helemaal geen foto’s waarop je gezicht herkenbaar is
 • Wees selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek; doe dit alleen wanneer je iemand in het echte leven ooit hebt ontmoet
 • Verwijder onbekende mensen uit je vriendenlijst
 • Houd wachtwoorden en inloggegevens altijd geheim: ook voor je beste vriend(inn)en
 • Niet schelden en geen mensen kwetsen, dat zou je in het echt ook niet doen
 • Heb je iets vervelend gezien of meegemaakt? Vertel het aan iemand die je vertrouwt, bv. een ouder, buurvrouw of leerkracht. De website meldknop.nl is ook een betrouwbare plek.
Zijn er websites waar kinderen en jongeren zelfstandig leren over mediawijsheid?

De website HoeZoMediawijs.nl biedt basiskennis over (sociale) media en digitale vaardigheden aan kinderen vanaf 10 jaar door middel van betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe- en reflectieopdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school.

Infovoorjou.nl is een website voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Onder Internet en Mobiel vind je uitleg en tips over onderwerpen als cyberpesten, foto’s op internet zetten, iemand leren kennen via internet en games.

Ook zijn er websites die regelmatig voor kinderen en jongeren actuele mediawijsheidthema’s belichten, zoals Kidsweek, Sevendays, NOS Jeugdjournaal, Het Klokhuis en Schooltv.

Website voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten over pesten op school

Welke app of game past bij de ontwikkeling van jouw kind? Online gids bomvol recensies

Meldknop.nl - Iets vervelends gebeurd op internet? Meld het hier!

Deskundigen geven antwoord op vragen over kinderen en media

Voor al je vragen over zwangerschap, opvoeden en opgroeien

Informatie, hulp en advies voor ouders en opvoeders

Aware Online zorgt bij verschillende doelgroepen voor bewustwording op het internet

Website met tips, trics en uitleg om veilig te internetten

Gratis e-cursus mediaopvoeding voor ouders