Opvoeden met media

Mediaopvoeding

Opvoeden in het digitale tijdperk: overzicht van praktische en betrouwbare informatie en tips, mediaopvoeding

Mediaopvoeding betekent je kind leren om kritisch en bewust te gamen, internetten, lezen en tv te kijken.

De officiële omschrijving is:

Mediaopvoeding is dat deel van de opvoeding dat erop is gericht om kinderen bewust en selectief met media te laten omgaan.

Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De grootste uitdaging voor ouders is om een goede balans te vinden. Naast digitale media, moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen. Hoe kun je je kind daarbij helpen?

Het zijn de Media Ukkie Dagen! Van 5 t/m 12 april vragen we aandacht voor mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Gebruik de tien tips om te ontspannen met media, bezoek één van de activiteiten en lees het Iene Miene Media-onderzoek. #MUD24

Wegwijs in mediaopvoeding met de MediaDiamant

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wilt je kind goed begeleiden, maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders, om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:

 • Plezier – geniet van de mogelijkheden
 • Veilig – voorkom risico’s
 • Samen – begeleid je kind
 • Inhoud – weet welke media geschikt zijn
 • Balans – momenten met en zonder

Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

» Lees meer en knip, vouw en plak jouw eigen MediaDiamant
» Ontdek 15 vragen en antwoorden over mediaopvoeding van het Nederlands Jeugdinstituut

Kies goede apps, games en websites

Je hebt als opvoeder een belangrijke rol in de keuze voor media. Kies daarom voor kwalitatief goede en uitdagende games, apps en YouTube-filmpjes. Onze dossiers over apps en games helpen je hierbij verder.

Ga in gesprek met je kind over media

» Speel samen Mediamatties, een quiz voor ouder en kind (10-12 jaar)
» Gebruik een van de vele filmpjes als gespreksstarter
» Meer tips voor ouders

Media Ukkie Dagen

Ieder jaar vinden de Media Ukkie Dagen plaats over mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Tijdens deze week krijgen ouders en (professionele) opvoeders antwoord op concrete vragen over mediaopvoeding zoals: wat zijn goede apps, games en video’s voor jonge kinderen? Kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?

Media Ukkie Dagen 2024 – Ontspannen met media

Voor groot en klein geldt; media zijn de hele dag om ons heen. Van ‘s ochtends vroeg, tot ‘s avonds laat worden we omringd door schermen, boeken, luidsprekers en apparaten die onze aandacht vragen.

Die media hebben effect op je ukkie. Ze kunnen prikkelen, in beweging brengen, je aan het denken zetten of juist zorgen voor ontspanning. Maar ook een bron van onrust vormen, overprikkelen of té uitdagend zijn. Gelukkig zijn er ouders, vrienden, familie en opvoeders om onze kleintjes regelmatig op een gezonde manier te helpen ontspannen. Met, en zonder media.

Om kinderen en opvoeders hierbij te helpen, gaan de Media Ukkie Dagen van 5 t/m 12 april 2024 over de invloed van media op ontspanning. Met concrete tips vinden je kind en jij de juiste balans voor jullie situatie. En op tal van manieren leer je tijdens de campagne meer over hoe media kunnen helpen bij het creëren van rust, en wanneer je kind misschien beter even zonder kan.

» Ga voor meer informatie naar de website: www.mediaukkiedagen.nl

Veelgestelde vragen

Hoe ga ik om met het mediagebruik van mijn kind?

Hoe voorkom je dat je kind te lang achter een beeldscherm zit? Hoe zorg je voor structuur? En waar beleef je samen plezier aan?

Deze tips van Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids helpen je op weg:

Spreek samen een dagindeling af

Voor kinderen is structuur heel belangrijk. Maak een dagindeling. Weet je niet waar te beginnen? Vraag tips aan de kinderopvang, school of vraag hoe andere ouders dat doen. Zet op papier wat je thuis wilt doen, met de start- en stoptijden. Bij zo’n dagindeling horen ook afspraken over de schermtijd. Bijvoorbeeld over het afwisselen van leren en spelen, met en zonder beeldscherm.

Maak van te voren afspraken over hoelang je kind mag tv-kijken of op de tablet mag. Kondig van tevoren aan dat dit het laatste spelletje of filmpje is, zodat het kind zich hierop voor kan bereiden. Geef daarna een alternatieve activiteit, of kijk wat er op de dagindeling staat.

Houd rekening met verschillende vormen van schermtijd

Denk aan:

 • schermtijd ter ontspanning (zoals tv-kijken en spelletjes spelen)
 • schermtijd voor school
 • schermtijd voor sociale interactie (contact met klasgenoten, vriendjes en familie)
 • schermtijd voor creatieve activiteiten

Help kinderen

Heeft je kind moeite om te stoppen met het kijken van een filmpje of het spelen van een spelletje? Je kunt je kind helpen door een alternatief te geven. Heb je een (buiten)activiteit bedacht? Kijk hoe het gaat en stuur bij als dat nodig is.

Zoek balans

Zorg dat je schermgebruik afwisselt met lichaamsbeweging. Maak bijvoorbeeld een toffe speurtocht in je wijk, achtertuin of huis met Troovie.

» Handig: de MediaDiamant is een wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0-18 jaar mediawijs op te laten groeien

Hoe weet ik welke apps geschikt zijn voor mijn jonge kind?

Waar let je op bij het uitzoeken van een leuke en geschikte app voor je dreumes, peuter of kleuter? Mijn Kind Online adviseert om te letten op aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid:

Aantrekkelijkheid
 • Is ontworpen voor een beperkte leeftijdscategorie. Dus 6-7 jaar en niet 6-12 jaar.
 • Sluit aan bij de belangstelling, belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van het kind
 • Maakt gebruik van humor om kinderen uit te dagen en te motiveren
 • Maakt gebruik van de specifieke eigenschappen van een smartphone of tablet
 • Bij apps voor jonge kinderen worden ouders in het spel betrokken
 • Geeft ouders tips over het gebruik van apps in interactie met het kind
 • Geeft handreikingen aan het kind wat te doen als hij is vastgelopen
 • Biedt de mogelijkheid om een spel te spelen binnen de korte tijd dat een kind zich kan concentreren op een spel en binnen de tijd dat een ouder dit gemiddeld toestaat. Dat is ongeveer 3 minuten.
 • Beloont de inzet van de speler
Betrouwbaarheid
 • Heeft een goede mix tussen plezier en educatieve waarde
 • Introduceert schoolse stof aansluitend op de methode die in ons land gebruikt wordt
 • Bevat geen reclame uitingen
 • Geeft de speler geen gelegenheid tot uitgeven van geld in een spel
 • Biedt geen mogelijkheid om extrene links aan te klikken en op andere websites te komen
Gebruiksvriendelijkheid
 • Geeft relevante informatie aan ouders
 • Past taalgebruik aan de doelgroep aan
 • Navigatie houdt ook rekening met de motoriek van de leeftijdsgroep
 • Maakt geen gebruik van software die apart gedownload moet worden
 • Heeft een snelle laadtijd
 • Geeft de mogelijkheid om tussentijds vorderingen op te slaan

Let er ook op of een app bijvoorbeeld goed wordt beoordeeld of een belangrijke prijs heeft gewonnen.

 • Op Mediasmarties.nl vind je recensies en informatie over geschikte media voor kinderen tot twaalf jaar.

Praten met je kind

Blijf veel met je kind praten over wat het ziet, wat het leuk vindt en waarom. Dan ben jij de eerste die het merkt als er iets niet goed gaat. En kun je daarna beter de media uitzoeken die passen bij de belevingswereld van je kind. Elk kind vindt andere boekjes, filmpjes of spelletjes leuk. Bekijk wat bijvoorbeeld Kijkwijzer en Pegi adviseren.

Vraag op school of bij de bibliotheek om leuke media-tips. Er komen steeds meer nieuwe leerzame apps, digitale prentenboeken, luisterboeken, websites, games én tools om zelf een spelletje of filmpje te maken.

Kijk en vraag ook eens rond in je omgeving. Ook handig: bibliotheken verzorgen vaak middagen met uitleg over geschikte apps voor kinderen.

Welk effect hebben media op jonge kinderen?

Er is nog weinig onderzoek naar de effecten van mediagebruik kinderen tot en met 2 jaar. De meeste studies gaan over de invloed van media op kinderen vanaf 3 jaar. Uit dat onderzoek blijkt dat media kinderen positief kunnen beïnvloeden als er goede begeleiding is en de context passend is. Vooral interactieve media die passen bij de leeftijd van het kind kunnen zo een positief effect hebben op de ontwikkeling van het kind.

Media kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van taal, cognitie, moraliteit, lichaam & motoriek, sociaal-emotionele vaardigheden en spel & fantasie. Maar de invloed van media blijkt relatief klein, in vergelijking met het effect van invloeden uit de fysieke wereld, zoals omgang met vriendjes of ouders.

Hoe zorg ik dat mijn kind geen ongeschikte filmpjes ziet?

Jonge kinderen zijn dol op media, maar er bestaat een kans dat ze online of op tv per ongeluk iets zien waar ze te jong voor zijn. Er zijn gelukkig veel manieren om dit risico te beperken.

Online adviezen

Kijkwijzer en Pegi geven aan de hand van icoontjes aan of je kind oud genoeg is voor een film of game. Sommige browsers en websites, zoals Google Chrome en YouTube, hebben functies die ervoor zorgen dat je kind geen ongeschikte beelden te zien krijgt.

Download speciale software

Ook zijn er speciale softwareprogramma’s die bijhouden hoelang je kind op de computer zit. Hiermee kun je ook controleren welke websites je kind bezoekt. Bovendien kun je de toegang tot bepaalde websites blokkeren. Kijk eens naar de mogelijkheden bij de aanbieder van je antivirussoftware of bekijk deze producten: Filternet en Kaspersky Safe Kids.

Op jouw apparaten

Bijna alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te bepalen. Kijk hiervoor in de handleiding of bij de instellingen van het apparaat. Voor televisie zijn ook mogelijkheden om de toegang tot bepaalde zenders of programma’s te weigeren op basis van leeftijd. Zo ziet je kind niet per ongeluk iets waarvoor het te jong is. Vraag aan je televisieprovider wat de mogelijkheden zijn.

Deze vraag is beantwoord door het Nederlands Jeugdinstituut en de GroeiGids.

Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van mijn jonge kind?

Hoe wissel je filmpjes of digitale boekjes en spelletjes af met activiteiten zoals buitenspelen, knutselen, praten en voorlezen?

Zo houd je grip:

 • Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is essentieel om jonge kinderen te laten leren van beeldschermen.
 • Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen.
 • Leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste media-momenten zijn.
 • Laat je kind kijken op een moment dat jij kiest.
 • Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”.
 • Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
 • Voorkom dat je ukkie meekijkt met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat kinderen daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
 • Laat je kind op de buik liggen bij het spelen op de tablet of telefoon. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen.
 • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

Deze vraag is beantwoord door het Nederlands Jeugdinstituut en de GroeiGids.

Kan ik mijn jonge kind alleen met een tablet laten spelen?

Jonge kinderen leren alleen van beeldschermen, als ze hierbij worden begeleid. Samen met je kind media gebruiken is dus belangrijk. Alle ouders doen dit op een andere manier. Hier zijn dan ook geen vaste regels voor, maar je kunt vasthouden aan de volgende drie principes.

1. Beperken

Beperken houdt in: grenzen stellen en regels geven. Maar ook verbieden om bepaalde tv-programma’s te zien of bepaalde games te spelen. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven hoeveel tijd je kind maximaal met media bezig mag zijn. Het installeren van een internetfilter of een kinderbrowser valt ook onder beperken.

2. Actief begeleiden

Bij actief begeleiden kun je denken aan veel praten met je kind. Open zelf het gesprek. Stel vragen over wat het kind ziet in bijvoorbeeld een filmpje. En leg uit wat jij daarvan vindt. En als er regels zijn, vertel ook waarom je die stelt. Ga actief op zoek naar leuke, geschikte filmpjes, apps en boeken die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt. Kijk bijvoorbeeld op Mediasmarties of raadpleeg Kijkwijzer.

3. Samen genieten

Hoe kun je samen genieten? Door samen te lezen, kijken en beleven! Je kunt bijvoorbeeld meegenieten of meegriezelen bij een film, maar ook meeleven met je kind tijdens het spelen van een spel. Het gaat vooral om het delen van emoties.

Deze vraag is beantwoord door het Nederlands Jeugdinstituut  en de GroeiGids.

Hoe ga je met kinderen in gesprek over oorlogsbeelden via (sociale) media?

Beelden in het nieuws kunnen heel heftig zijn. Zoals tijdens de oorlog in Oekraïne, waarbij gruwelijke oorlogsbeelden werden uitgezonden, gedeeld, geliked en geretweet. Hoe ga je daarover in gesprek met kinderen? Tot welke leeftijd moet je ze afschermen, en hoeveel leg je uit?

Zijn er websites waar kinderen en jongeren zelfstandig leren over mediawijsheid?

De website HoeZoMediawijs.nl biedt basiskennis over (sociale) media en digitale vaardigheden aan kinderen vanaf 10 jaar door middel van betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe- en reflectieopdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school.

Ook zijn er websites die regelmatig voor kinderen en jongeren actuele mediawijsheidthema’s belichten, zoals Kidsweek, NOS Jeugdjournaal, Het Klokhuis en Schooltv.

Hoelang mag mijn baby, peuter of kleuter achter een scherm?

Hoe vaak en hoelang mag je baby, peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Er bestaan nog geen regels voor schermtijd. Maar er zijn wel handige richtlijnen die je kunt aanhouden. Deze verschillen per leeftijd en hangen samen met de ontwikkeling van je kind. Naarmate het kind ouder wordt, kun je de hoeveelheid schermtijd opbouwen.

Dit adviseren het Nederlands Jeugdinstituut en de GroeiGids:

Baby en dreumes
De richtlijn van een groep Nederlandse artsen is: tot 2 jaar liever helemaal geen schermtijd. Ze hebben het voor hun ontwikkeling namelijk niet nodig. Als je wel media wilt gebruiken met je baby, doe dit dan bewust. Doe het samen en praat erbij. Het Nederlands Jeugdinstituut adviseert: maximaal 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen internetten.

Peuter
Het advies van Het Nederlands Jeugdinstituut voor kinderen van 2 tot 4 jaar is: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Zorg dat je kind maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is. Als het kind zich gaat vervelen, kun je een andere activiteit aanbieden. Zo voorkom je dat je kind eraan went dat het zich ontspant met een tablet. Ook voor de groei van de ogen is het goed om de schermtijd per keer kort te houden. Verder is het goed om momenten met media te verdelen over de dag.

Kleuter
Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen. Het advies van Het Nederlands Jeugdinstituut voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken. En liefst 2 uur per dag buitenspelen.

Meer tips:

 • Het Nederlands Jeugdinstituut geeft advies over mediagebruik per leeftijd
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde in 2019 dat kleuters in elk geval niet meer dan een uur per dag schermtijd horen te krijgen. Kinderen onder 1 jaar zouden volgens WHO helemaal geen tijd achter een scherm moeten besteden.
 • Bekijk ook deze Engelstalige brochure van Connected Learning Alliance over kwalitatieve schermtijd
Een smartphone kopen voor je kind? Hier let je op!

Welke afwegingen moet je maken voordat je een smartphone voor je kind aanschaft?

Hoe maak je een kind weerbaar tegen (online) pesten?

Praten helpt om een kind weerbaar te maken. Een kind dat is weet dat er online risico’s zijn, raakt niet in paniek en reageert minder impulsief.

Maak bijvoorbeeld deze afspraken:

 • Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school
 • Verzin (samen) een goede nickname
 • Scherm je profiel zoveel mogelijk af; ‘alleen voor vrienden’ is de beste optie
 • Plaats alleen neutrale foto’s (geen sexy foto’s) of beter nog; helemaal geen foto’s waarop je gezicht herkenbaar is
 • Wees selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek; doe dit alleen wanneer je iemand in het echte leven ooit hebt ontmoet
 • Verwijder onbekende mensen uit je vriendenlijst
 • Houd wachtwoorden en inloggegevens altijd geheim: ook voor je beste vriend(inn)en
 • Niet schelden en geen mensen kwetsen, dat zou je in het echt ook niet doen
 • Heb je iets vervelend gezien of meegemaakt? Vertel het aan iemand die je vertrouwt, bv. een ouder, buurvrouw of leerkracht. De website meldknop.nl is ook een betrouwbare plek.

Op de jeugdsite Hoezomediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar zelfstandig aan de slag met het thema Cyberpesten.

Het Nederlands Jeugdinstituut vertelt wat online pesten is en ook wat je als ouder kunt doen als je kind wordt gepest.

Hoe praat ik met mijn kind over gevaarlijke online challenges?

Regelmatig zijn er berichten in het nieuws over uit de hand gelopen challenges. Kinderen of jongeren sporen elkaar via sociale media aan om een opdracht uit te voeren of mee te doen aan een bepaald spel. Dergelijke challenges zijn niet altijd onschuldig en soms zelfs erg gevaarlijk. Enkele tips:

 • Een actueel overzicht van bestaande challenges vind je onder meer op VPNgids.nl
 • Ook Het Nederlands Jeugdinstituut biedt een overzicht van gevaarlijke challenges, oorzaken en (gespreks)tips. Op hun website vind je ook meer informatie over belangrijke factoren zoals sociale media, puberhersens en bijvoorbeeld groepsdruk.
 • Stichting T.I.M. geeft informatie en adviseert over de gevaren van online challenges, ook aan ouders en scholen.
 • Ouders Online biedt informatie en tips over de choking challenge (het wurgspel of stikspel) die draait om opzettelijk flauwvallen.
 • Bureau Jeugd & Media legt uit wat je moet weten over de blue whale challenge, een online game met opdrachten die steeds heftiger worden naarmate het spel vordert.
 • Met de #TidePodChallenge filmden jongeren zichzelf terwijl ze wastabletten van Tide kapotbeten. Zo ontstond een van de gevaarlijkste challenges tot nu toe. Dutch Cowboys schreef een artikel over de risico’s en over het tegengeluid.
 • Gebruik de mentorles van Bureau Jeugd & Media om in de klas het gesprek aan te gaan over onder andere groepsdruk en ‘nee’ zeggen.
Hoe filter, beperk of controleer ik het mediagedrag van mijn kind?

Media zijn overal, en kinderen kunnen er vaak makkelijk bij. Leuk en handig, maar voor ouders is het vaak geen prettig idee dat hun kind zomaar overal mee geconfronteerd kan worden. Als je kind alleen is, zul je minder goed zicht hebben op de websites en filmpjes die je kind ziet. Wil je toch een oogje in het zeil houden? Lees dan de volgende adviezen van het Nederlands Jeugdinstituut en de GroeiGids.

Wat kun je doen om je kind veilig om te laten gaan met internet?

 • Zet de computer in een ruimte waar je zelf ook vaak bent, bijvoorbeeld de huiskamer.
 • Praat met je kind over wat het meemaakt op internet. Vraag op welke sites je kind graag kijkt en wat het daar leuk aan vindt.
 • Zorg dat je zelf mediawijs genoeg bent om te begrijpen waar je kind mee bezig is. Blijf op de hoogte van de belangrijkste mogelijkheden en gevaren. Kijk daarvoor op Mediawijsheid.nl of NJi.nl/mediaopvoeding.
 • Zet filters op je apparaten waardoor sites met bijvoorbeeld geweld of porno niet geopend kunnen worden. Met Parental Control (ofwel: ouderlijk toezicht) functies, die vaak al worden meegeleverd met apparaten en programma’s, kunnen ouders inhoud filteren of blokkeren, en het mediagedrag beperken en controleren waar nodig. Parental Control is geen vervanging van een goed gesprek met je kind over mediagedrag, maar wel een handig hulpmiddel. Kijkwijzer zette tips, voorbeelden en handleidingen op een rij. Kijk voor meer informatie op Veiliginternetten.nlVPNGids.nl en Kliksafe.
 • Je kunt zien waar je kind mee bezig is geweest als je de ‘geschiedenis’ van bezochte sites bekijkt.

Als je kind wat ouder is, kun je ook samen de volgende afspraken maken:

 • Geef nooit persoonlijke informatie op sociale media of een chat-site. Dus geen (achter)naam, adres of telefoonnummer.
 • Vraag eerst toestemming aan je ouders voordat je een formulier met gegevens invult en opstuurt.
 • Wil je iets downloaden? Vraag het dan eerst aan je ouders.
 • Wil je iets kopen, bijvoorbeeld in een webshop? Vraag dat dan ook eerst aan je ouders.

 

Waarom is opvoeden met media eigenlijk belangrijk?

Kinderen kunnen vaak uitstekend overweg met apparaten. Maar het goed kunnen inschatten van de risico’s en online de juiste beslissingen nemen, vinden ze een stuk moeilijker. Daar hebben ze de begeleiding van hun ouders hard bij nodig. Mediaopvoeding vraagt dan ook om een actieve houding van ouders: meekijken, praten en uitleg geven, samen afspraken maken, weten wat je kind met media doet en ingrijpen op het moment dat er iets mis gaat. Dit stimuleert het zelfvertrouwen en eigen oordeel van je kind, en uiteindelijk kun je jouw kind steeds meer loslaten.

Zijn er sociale media speciaal voor kinderen?

Er zijn sociale media die speciaal zijn ingericht voor kinderen, zoals YouTube Kids en Messenger Kids.

Ook platforms als Roblox en Minecraft vallen onder sociale media.

Andere populaire sociale media onder oudere kinderen zijn TikTok, WhatsApp, YouTube, Instagram, BeReal en Snapchat.

Vanaf welke leeftijd mag je kind een account op sociale media?

De meeste sociale media, zoals Instagram, Facebook en WhatsApp hanteren het beleid dat kinderen jonger dan 16 jaar toestemming van hun ouders nodig hebben. Voor Twitter, TikTok en Snapchat is de minimale leeftijd 13 jaar.

Ook lezen: interessante websites, boeken en/of artikelen

Meer weten?

Deze organisaties geven advies over opvoeden in tijden van nieuwe media:

Gratis e-cursus mediaopvoeding voor ouders

Informatie, hulp en advies voor ouders en opvoeders

Deskundigen geven antwoord op vragen over kinderen en media

Welke app of game past bij de ontwikkeling van jouw kind? Online gids bomvol recensies

Kennis over jeugd en opvoeding

Vlaamse Kenniscentrum voor Mediawijsheid

Voor al je vragen over zwangerschap, opvoeden en opgroeien

Aware Online zorgt bij verschillende doelgroepen voor bewustwording op het internet