Sociaal met media

Hoe stimuleer je positieve sociale normen online?

Foto bij artikel over online sociale normen. Twee jonge mensen lachen om wat ze zien op smartphone

Wist je dat mensen sneller geneigd zijn om zich online kwetsend te gedragen, als ze denken dat anderen dit ook doen of goedkeuren? Het werkt ook omgekeerd: als mensen denken dat online kwetsend gedrag wordt afgekeurd door anderen, dan doen zij het veel minder. Sociale normen spelen dus een belangrijke rol in het stimuleren én afremmen van online kwetsend gedrag. 

Bitescience dook in het onderzoek en zet 5 tips op een rij om de sociale normen op internet positief te veranderen.

5 tips om positieve sociale normen online te stimuleren

  1. Geef het goede voorbeeld en beloon anderen voor positief gedrag
    Je kan positief gedrag online aanmoedigen door zelf positieve of constructieve reacties te plaatsen en zulke reacties van anderen te belonen met likes, hartjes of andere positieve emoji’s.
  2. Keur online kwetsend gedrag van anderen niet goed
    Door kwetsende reacties en berichten online niet te ‘belonen’ met likes, hartjes of andere positieve emoji’s, wordt online kwetsend gedrag ontmoedigd. Anderen ‘straffen’ voor hun kwetsende reacties laat zien dat het gedrag sociaal onaanvaardbaar is. Bijvoorbeeld door hen tegen te spreken of hun reacties af te keuren door een duimpje omlaag.
    Maar let op: het kan het ook averechts werken en er juist voor zorgen voor meer negatieve opmerkingen.
  3. Verwijder online kwetsende reacties
    Het verwijderen van online kwetsende reacties zorgt ervoor dat mensen het gevoel hebben dat anderen zich minder kwetsend gedragen. Dat zorgt er vervolgens voor dat mensen zelf ook minder kwetsende reacties plaatsen.
  4. Maak duidelijk wat de regels zijn
    Het duidelijk communiceren van de sociale gedragsregels zorgt ervoor dat er minder kwetsende reacties geplaatst worden. Dat geldt zowel voor kleinere online groepen (zoals een WhatsApp-groep) als voor grotere (zoals nieuwswebsites of sociale mediaplatformen). Zo’n bericht moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:
    – het moet onacceptabel gedrag benoemen;
    – duidelijk maken wat de consequenties zijn van het schenden van de norm;
    – en aangeven hoe er gecontroleerd en gehandhaafd wordt.
  5. Bestrijd misvattingen over kwetsend gedrag online
    Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van wat anderen doen en welk gedrag zij goed- of afkeuren. Het lijkt alsof veel mensen haatberichten plaatsen. Maar dat komt ook doordat het kwetsende gedrag van een klein aantal mensen heel zichtbaar is op internet. Ook is er veel media-aandacht voor zulk negatief gedrag. Als mensen denken dat veel anderen zich kwetsend gedragen, gaan zij dit eerder ook doen en goedkeuren. Daarom is het belangrijk die misvattingen te bestrijden.

» Lees het hele artikel van Bitescience op NetwerkMediawijsheid.nl

Gerelateerde dossiers