Voor scholen

MediaMasters

mediamasters,game,club,spel,mediawijsheid

MediaMasters is een serious game over mediawijsheid, speciaal voor groep 7 en 8. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van (digitale) media. Zowel in de klas als thuis gaan leerlingen bezig met onderwerpen als sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag.

Doet jouw klas ook mee? Meld je aan voor MediaMasters 2018/2019 op Mediamasters.nl

In 2015 won de MediaMasters Game de prestigieuze Evens Prijs voor Media Educatie. Deze prijs wordt toegekend aan het meest succesvolle Europese initiatief dat kinderen van 9 tot 16 jaar verantwoordelijk en constructief leert omgaan met sociale media.

Complimenten voor de speelse en toch zeer effectieve manier om kinderen te leren omgaan met de grote diversiteit aan (digitale) media – Juryrapport Evens Prize

Hoe werkt MediaMasters?

MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met het hoogtepunt tijdens de Week van de Mediawijsheid. In 2018 vindt deze plaats van 16 t/m 23 november. Je speelt met de hele klas en elke speldag begint met een kort filmpje op het digibord. Leerlingen worden meegenomen in een spannend verhaal, waarna ze in de klas en thuis aan de slag gaan met uitdagende opdrachten, de zogenaamde MediaMissies. Lukt het ze de opdrachten goed te volbrengen?

Tijdens de MediaMissies moeten leerlingen overleggen, samenwerken, media interpreteren, zelf media maken en nemen zij hun eigen mediagedrag onder de loep. Zo maken ze spelenderwijs kennis met de werking van media en krijgen ze antwoorden op vragen als:

  • Hoe presenteer je jezelf op internet?
  • Hoe vind je betrouwbare informatie?
  • Hoe maak je een blog?

In 2017 waren er ruim 165.000 leerlingen aangemeld voor het spel. Meedoen is gratis. MediaMissies en opdrachten worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.

Diploma

Tijdens de MediaMasters Game worden echte mediakanalen (bestaande kranten, tv-programma’s, websites en sociale media) meegenomen in het verhaal. Op die manier vervaagt (bewust) de scheidingslijn tussen realiteit en fictie en komen de mogelijkheden en risico’s van media erg dichtbij.

Na afloop mag elk kind zichzelf MediaMaster noemen.

» Kijk voor meer informatie op mediamasters.nl

Waarom de game MediaMasters?

MediaMasters integreert mediawijsheid in het onderwijs. Het is een leuke én levensechte media-ervaring voor groep 7 en 8 van de basisschool. Ook ouders, leerkrachten en bibliotheken worden bij het spel betrokken.

MediaMasters bevat diverse kwalitatief hoogwaardige elementen. De jury prijst met name de pragmatische en holistische aanpak. – Juryrapport Evens Prize

MediaMasters University

De Week van de Mediawijsheid 2016 werd afgetrapt met de MediaMasters University. In dit online college werden Roel van Niekerk en Ivo Duijsings, presentatoren van Mashup, live geïnterviewd door Ajouad El Miloudi over het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Kijkers konden vragen insturen.

» Kijk het college rechts op deze pagina terug of klik hier

Veelgestelde vragen

Waarom is mediawijsheid belangrijk?

Media zijn overal. En hun impact op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, genieten en leren – wordt steeds groter.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volwaardig te kunnen deelnemen aan de nieuwe samenleving), moeten we beschikken over bepaalde competenties die ons mediawijs maken.

Wat zijn de leerdoelen van de MediaMasters Game?

Analyse » kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken
Bewustwording » het effect van media ervaren en begrijpen
Gedrag » inzicht krijgen in eigen mediagedrag
Dialoog » praten over media, thuis en in de klas
Creatie » zelf media kunnen inzetten, maken en delen

De leerdoelen van de Game zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Wat is de rol van ouders bij MediaMasters?

De MediaMasters Game stimuleert discussie tussen ouders en kinderen. Tijdens de Game krijgen ouders en kind daarom enkele gezamenlijke opdrachten. Zo snappen kinderen beter waar ouders zich zorgen over maken, en zien ouders hoe mediawijs hun kind al is.

Wat is de rol van bibliotheken bij MediaMasters?

Bibliotheken zijn de huizen van de Mediawijsheid. Iedereen kan bij de bibliotheek terecht met vragen over mediawijsheid.

In de MediaMasters Game is een opdracht opgenomen over de bibliotheek.

Waar kan je terecht voor meer informatie over MediaMasters?

Meer informatie, filmpjes en de mogelijkheid om aan te melden voor de MediaMasters Game vind je op mediamasters.nl. Op deze website kun je ook meer lezen over de MediaMasters Club.