Voor scholen

MediaMasters

MediaMasters in de klas

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen? Leerlingen gaan in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun krachten om MediaMissies te volbrengen.

Doe mee aan MediaMasters

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden. Het hoogtepunt is de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid. Van 4 tot en met 11 november 2022 deed een recordaantal van ruim 8100 klassen een gooi naar de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’ en mooie prijzen.


» Meedoen? Dat kan het hele jaar door via mediamasters.nl


Hoe werkt MediaMasters?

Tijdens de landelijke wedstrijd van tijdens de Week van de Mediawijsheid worden de leerlingen in vijf MediaMissies meegenomen in een spannend filmverhaal. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. Meedoen aan MediaMasters is gratis. MediaMissies en opdrachten worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid.

Speel MediaMasters het hele jaar door

Ook na de Week van de Mediawijsheid aandacht besteden aan mediawijsheid? Leerlingen kunnen de rest van het schooljaar thuis of in de klas aan de slag met de vernieuwde ThemaMissies. Met keuze uit vijftien verschillende mediawijze thema’s verdiepen leerlingen zich individueel in onderwerpen als nepnieuws, gezondheid of privacy.

MediaMasters-certificaat

Na het spelen van de game mogen leerlingen zich MediaMaster noemen. Na afloop van de landelijke wedstrijd krijgt elk kind een MediaMasters-certificaat van deelname. Na afloop van de landelijke wedstrijd én aan het einde van het schooljaar worden prijzen uitgereikt aan de klassen met de meeste punten.

» Kijk voor meer informatie op mediamasters.nl

Speciaal onderwijs

De filmafleveringen in het spel zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Ook is het dit jaar mogelijk om de afleveringen met audiodescriptie af te spelen. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op een mooie prijs

» Meer informatie

Veelgestelde vragen

Waarom is mediawijsheid belangrijk?

Media zijn overal. En hun impact op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, genieten en leren – wordt steeds groter.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volwaardig te kunnen deelnemen aan de nieuwe samenleving), moeten we beschikken over bepaalde competenties die ons mediawijs maken.

Wat zijn de doelen van MediaMasters?

Leerlingen bouwen een basiskennis op het gebied van:

Analyse » Kritischer leren kijken naar media en beter snappen hoe deze werken
Bewustwording » Het effect van media ervaren en beter begrijpen
Gedrag » Meer inzicht krijgen in het eigen mediagedrag
Dialoog » Praten over media: thuis en in de klas
Creatie » Ervaren hoe je zelf media kunt inzetten, maken en delen

De leerdoelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Wat is de rol van ouders bij MediaMasters?

MediaMasters stimuleert discussie tussen ouders en kinderen. Tijdens de game krijgen ouders en kind daarom enkele gezamenlijke opdrachten. Zo snappen kinderen beter waar ouders zich zorgen over maken, en zien ouders hoe mediawijs hun kind al is.

Wat is de rol van bibliotheken bij MediaMasters?

Bibliotheken zijn de huizen van de Mediawijsheid. Iedereen kan bij de bibliotheek terecht met vragen over mediawijsheid.

In MediaMasters is een opdracht opgenomen over de bibliotheek.

Waar kan je terecht voor meer informatie over MediaMasters?

Meer informatie, filmpjes en de mogelijkheid om aan te melden voor MediaMasters vind je op mediamasters.nl.