Voor scholen

MediaMasters

MediaMasters, serious mediawijsheid game

MediaMasters is een serious game over mediawijsheid, speciaal voor groep 7/8 en de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van (digitale) media. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen.

Doe mee aan MediaMasters ’20/’21

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden. Het hoogtepunt is de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid. Van 5 tot en met 13 november 2020 strijden duizenden klassen om de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’ en mooie prijzen.


» Meedoen? Schrijf je in op mediamasters.nl


Hoe werkt MediaMasters?

De landelijke wedstrijd bestaat uit vijf MediaMissies, inclusief de finale. Dit jaar hebben klassen zeven schooldagen de tijd, dus twee dagen extra, om de vijf missies te spelen. De speldag bestaat uit een filmaflevering, klassikale vragen en opdrachten op het digibord. Thuis kunnen de leerlingen extra bits verdienen voor de klas door het maken van leuke opdrachten op MediaMasters Extra. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. sociale media, nepnieuws, informatievaardigheden, veilig internet, cyberpesten, vloggen en privacy.

Na de Week van de Mediawijsheid gaat MediaMasters door! Als leraar kun je in het MediaRapport zien hoe je klas scoort op de verschillende mediawijze thema’s. Vervolgens kun je met je leerlingen aan de slag met thema’s waar ze tijdens de landelijke wedstrijd minder goed op scoorden. Wil je bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan privacy, online omgangsvormen of cyberpesten? Ga dan aan de slag met extra ThemaMissies. Deze zijn na de Week van de Mediawijsheid tot 1 juni 2021 op ieder moment beschikbaar.

Meedoen aan MediaMasters is gratis. MediaMissies en opdrachten worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid.

In 2019 ging groep groep 8B van RKBS De Paradijsvogel uit Den Haag er met de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ vandoor. Groep 7 van de Kentalis Professor Huizingschool uit Enschede werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.

MediaMasters-certificaat

Na het spelen van de game mogen leerlingen zich MediaMaster noemen. Na afloop van de landelijke wedstrijd krijgt elk kind een MediaMasters-certificaat van deelname. Na afloop van de landelijke wedstrijd én aan het einde van het schooljaar worden prijzen uitgereikt aan de klassen met de meeste punten.

» Kijk voor meer informatie op mediamasters.nl

Speciaal onderwijs

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.

» Meer informatie

MediaMasters University

De Week van de Mediawijsheid 2016 werd afgetrapt met de MediaMasters University. In dit online college werden Roel van Niekerk en Ivo Duijsings, presentatoren van Mashup, live geïnterviewd door Ajouad El Miloudi over het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Kijkers konden vragen insturen.

» Kijk het college rechts op deze pagina terug of klik hier

Prestigieuze prijs

In 2015 won de MediaMasters Game de prestigieuze Evens Prijs voor Media Educatie. Deze prijs wordt toegekend aan het meest succesvolle Europese initiatief dat kinderen van 9 tot 16 jaar verantwoordelijk en constructief leert omgaan met sociale media.

– Complimenten voor de speelse en toch zeer effectieve manier om kinderen te leren omgaan met de grote diversiteit aan (digitale) media

– MediaMasters bevat diverse kwalitatief hoogwaardige elementen. De jury prijst met name de pragmatische en holistische aanpak.

(Juryrapport Evens Prize)

Veelgestelde vragen

Waarom is mediawijsheid belangrijk?

Media zijn overal. En hun impact op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, genieten en leren – wordt steeds groter.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volwaardig te kunnen deelnemen aan de nieuwe samenleving), moeten we beschikken over bepaalde competenties die ons mediawijs maken.

Wat zijn de doelen van MediaMasters?

Leerlingen bouwen een basiskennis op het gebied van:

Analyse » Kritischer leren kijken naar media en beter snappen hoe deze werken
Bewustwording » Het effect van media ervaren en beter begrijpen
Gedrag » Meer inzicht krijgen in het eigen mediagedrag
Dialoog » Praten over media: thuis en in de klas
Creatie » Ervaren hoe je zelf media kunt inzetten, maken en delen

De leerdoelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Wat is de rol van ouders bij MediaMasters?

MediaMasters stimuleert discussie tussen ouders en kinderen. Tijdens de game krijgen ouders en kind daarom enkele gezamenlijke opdrachten. Zo snappen kinderen beter waar ouders zich zorgen over maken, en zien ouders hoe mediawijs hun kind al is.

Wat is de rol van bibliotheken bij MediaMasters?

Bibliotheken zijn de huizen van de Mediawijsheid. Iedereen kan bij de bibliotheek terecht met vragen over mediawijsheid.

In MediaMasters is een opdracht opgenomen over de bibliotheek.

Waar kan je terecht voor meer informatie over MediaMasters?

Meer informatie, filmpjes en de mogelijkheid om aan te melden voor MediaMasters vind je op mediamasters.nl.