Voor scholen

MediaMasters

MediaMasters mediawijsheid.nl

MediaMasters is een serious game over mediawijsheid, speciaal voor groep 7 en 8. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van (digitale) media. Zowel in de klas als thuis gaan leerlingen aan de slag met onderwerpen als sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag.

Doet jouw klas ook mee? Kijk voor meer informatie op MediaMasters.nl

In 2015 won de MediaMasters Game de prestigieuze Evens Prijs voor Media Educatie. Deze prijs wordt toegekend aan het meest succesvolle Europese initiatief dat kinderen van 9 tot 16 jaar verantwoordelijk en constructief leert omgaan met sociale media.

Complimenten voor de speelse en toch zeer effectieve manier om kinderen te leren omgaan met de grote diversiteit aan (digitale) media – Juryrapport Evens Prize

Hoe werkt MediaMasters?

MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met het hoogtepunt tijdens de Week van de Mediawijsheid. In 2019 is dit van 8 t/m 15 november. Dan spelen klassen mee tijdens de landelijke wedstrijd om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Elke speldag begint met een kort filmpje op het digibord. Leerlingen worden meegenomen in een spannend verhaal, waarna ze in de klas en thuis aan de slag gaan met uitdagende opdrachten, de zogenaamde MediaMissies. Lukt het ze om samen de opdrachten goed te volbrengen?

Ook naast de landelijke wedstrijd is MediaMasters te spelen. Dan kun je aan de slag met extra MediaMissies. Deze bieden de mogelijkheid om verder in te gaan op specifieke thema’s, zoals cyberpesten of nepnieuws. Deze extra MediaMissies zijn het hele schooljaar beschikbaar en op ieder moment te spelen.

Tijdens de MediaMissies moeten leerlingen overleggen, samenwerken, media interpreteren, zelf media maken en nemen zij hun eigen mediagedrag onder de loep. Zo maken ze spelenderwijs kennis met de werking van media en krijgen ze antwoorden op vragen als:

  • Hoe presenteer je jezelf op internet?
  • Hoe vind je betrouwbare informatie?
  • Hoe maak je een vlog?

In 2018 waren er ruim 180.000 leerlingen aangemeld voor het spel. Groep 8C van KDBS Het Tangram uit Rotterdam ging er met de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ vandoor. Bovenbouw 7 van SBO de Toermalijn uit Helmond werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs.

Meedoen aan MediaMasters is gratis. MediaMissies en opdrachten worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid.

Diploma

Na het spelen van de game mogen leerlingen zich MediaMaster noemen. Na afloop van de landelijke wedstrijd krijgt elk kind een MediaMasters-certificaat van deelname. Bij het volbrengen van alle MediaMissies, aan het einde van het schooljaar, ontvangen zij een MediaMasters diploma. Na afloop van de landelijke wedstrijd én aan het einde van het schooljaar worden prijzen uitgereikt aan de klassen met de meeste punten.

» Kijk voor meer informatie op mediamasters.nl

Waarom de game MediaMasters?

MediaMasters integreert mediawijsheid in het onderwijs. Het is een leuke én levensechte media-ervaring voor groep 7 en 8 van de basisschool. Ook ouders, leerkrachten en bibliotheken worden bij het spel betrokken.

Tijdens MediaMasters worden echte mediakanalen (bestaande kranten, tv-programma’s, websites en sociale media) meegenomen in het verhaal. Op die manier vervaagt (bewust) de scheidingslijn tussen realiteit en fictie en komen de mogelijkheden en risico’s van media erg dichtbij.

MediaMasters bevat diverse kwalitatief hoogwaardige elementen. De jury prijst met name de pragmatische en holistische aanpak. – Juryrapport Evens Prize

Speciaal onderwijs

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs.

» Meer informatie

MediaMasters University

De Week van de Mediawijsheid 2016 werd afgetrapt met de MediaMasters University. In dit online college werden Roel van Niekerk en Ivo Duijsings, presentatoren van Mashup, live geïnterviewd door Ajouad El Miloudi over het thema ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Kijkers konden vragen insturen.

» Kijk het college rechts op deze pagina terug of klik hier

Veelgestelde vragen

Waarom is mediawijsheid belangrijk?

Media zijn overal. En hun impact op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, genieten en leren – wordt steeds groter.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volwaardig te kunnen deelnemen aan de nieuwe samenleving), moeten we beschikken over bepaalde competenties die ons mediawijs maken.

Wat zijn de leerdoelen van MediaMasters?

Leerlingen bouwen een basiskennis op het gebied van:

Analyse » Kritischer leren kijken naar media en beter snappen hoe deze werken
Bewustwording » Het effect van media ervaren en beter begrijpen
Gedrag » Meer inzicht krijgen in eigen mediagedrag
Dialoog » Praten over media: thuis en in de klas
Creatie » Ervaren hoe je zelf media kunt inzetten, maken en delen

De leerdoelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Wat is de rol van ouders bij MediaMasters?

MediaMasters stimuleert discussie tussen ouders en kinderen. Tijdens de game krijgen ouders en kind daarom enkele gezamenlijke opdrachten. Zo snappen kinderen beter waar ouders zich zorgen over maken, en zien ouders hoe mediawijs hun kind al is.

Wat is de rol van bibliotheken bij MediaMasters?

Bibliotheken zijn de huizen van de Mediawijsheid. Iedereen kan bij de bibliotheek terecht met vragen over mediawijsheid.

In MediaMasters is een opdracht opgenomen over de bibliotheek.

Waar kan je terecht voor meer informatie over MediaMasters?

Meer informatie, filmpjes en de mogelijkheid om aan te melden voor MediaMasters vind je op mediamasters.nl.