Voor scholen

MediaMasters

MediaMasters in de klas

MediaMasters is een gratis spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Nieuw dit jaar is de speciale versie van MediaMasters voor groep 5 en 6. Deze versie zal minder talig zijn en daardoor ook beter geschikt zijn voor het s(b)o. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen? Leerlingen gaan in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun krachten om MediaMissies te volbrengen.

Doe mee aan MediaMasters

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden. Het hoogtepunt is de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid. Van 7 t/m 15 november 2024 strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.


» Meedoen? Dat kan het hele jaar door via mediamasters.nl


Hoe werkt MediaMasters?

Tijdens de landelijke wedstrijd (in de Week van de Mediawijsheid) worden de leerlingen in vijf MediaMissies meegenomen in een spannend filmverhaal. De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. Meedoen aan MediaMasters is gratis. MediaMissies en opdrachten worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid.

Speel MediaMasters het hele jaar door

Ook na de Week van de Mediawijsheid aandacht besteden aan mediawijsheid? Leerlingen kunnen de rest van het schooljaar thuis én in de klas aan de slag met de ThemaMissies en het Klassengesprek (hiervoor dien je een gratis Mijn MediaMasters-account te hebben). Met keuze uit vijftien verschillende mediawijze thema’s verdiepen leerlingen zich individueel en samen in onderwerpen als nepnieuws, gezondheid of privacy.

MediaMasters-certificaat

Na afloop van de landelijke wedstrijd krijgt elk kind een MediaMasters-certificaat van deelname.

» Kijk voor meer informatie op mediamasters.nl

Speciaal onderwijs

De filmafleveringen in het spel zijn ondertiteld en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Ook is het mogelijk om de afleveringen met audiodescriptie af te spelen. Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op een mooie prijs

» Meer informatie

Veelgestelde vragen

Waarom is mediawijsheid belangrijk?

Media zijn overal. En hun impact op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, genieten en leren – wordt steeds groter.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volwaardig te kunnen deelnemen aan de nieuwe samenleving), moeten we beschikken over bepaalde competenties die ons mediawijs maken.

Wat zijn de doelen van MediaMasters?

Met MediaMasters werk je aan verschillende doelen. Kijk hier voor meer informatie.

Wat is de rol van ouders bij MediaMasters?

MediaMasters stimuleert discussie tussen ouders en kinderen. Tijdens de game krijgen ouders en kind daarom enkele gezamenlijke opdrachten. Zo snappen kinderen beter waar ouders zich zorgen over maken, en zien ouders hoe mediawijs hun kind al is.

Wat is de rol van bibliotheken bij MediaMasters?

Bibliotheken zijn de huizen van mediawijsheid. Iedereen kan bij de bibliotheek terecht met vragen over mediawijsheid.

Waar kan je terecht voor meer informatie over MediaMasters?

Meer informatie, filmpjes en de mogelijkheid om aan te melden voor MediaMasters vind je op mediamasters.nl.