Data & technologie

Hoe kun je klimaatbewust media gebruiken?

Wist je dat we met ons mediagebruik veel CO2 uitstoten? Elke keer dat je een e-mail verstuurt, je favoriete serie streamt of bitcoins koopt wordt er elektriciteit verbruikt. Dat gebeurt in je eigen huis, maar ook in de datacenters. Hoe kun je klimaatbewust media gebruiken? 

De CO2-uitstoot van ons mediagebruik

We gebruiken steeds meer media en doen steeds meer digitaal. Door de elektriciteit die daarbij wordt verbruikt komt er CO2 vrij, een bekende veroorzaker van klimaatverandering. Je mediagebruik kost elektriciteit bij jou thuis. Maar ook het opslaan van gegevens, verzenden van bestanden en het in de lucht houden van websites kost energie. Al die datacenters waarin dat gebeurt, moeten draaiende blijven en gekoeld worden.

Een bekend voorbeeld van vervuilende technologie is de bitcoin. De digitale munt is erg vervuilend door de computerkracht die daarvoor nodig is. Maar ook iets simpels als een e-mail versturen draagt bij aan uitstoot van CO2. Hoogleraar Duurzaam Innoveren Jacqueline Cramer legt uit: ‘We realiseren ons niet dat 20 mails per dag, gedurende een jaar, gelijk staat aan 1000 kilometer rijden in de auto.

Dit kun jij doen om klimaatbewust media te gebruiken

Een deel van de oplossing om deze uitstoot te verminderen ligt bij bedrijven en overheden. Maar ook jij als gebruiker kunt bijdragen, door bewust media te gebruiken. Een paar tips: 

 1. Ruim je mailbox op
  Elke mail in je mailbox wordt opgeslagen in een datacenter. Om energie te besparen kun je je mailbox regelmatig legen. Een gewoon mailtje kost zo’n 4 gram CO2, terwijl een mail met foto in de bijlage al gauw 50 gram CO2 uitstoot.
 2. Zoek een duurzame e-mailprovider
  Er zijn ook e-mailproviders die bewust minder of schonere energie verbruiken met hun datacenters. Voorbeelden zijn Mailbox.org, Proton Mail en GreenNet. Ook is KPN verkozen tot meest duurzame telecomaanbieder.
 3. Verminder onnodige nieuwsbrieven
  Meld je af voor nieuwsbrieven en notificaties die je toch niet leest. Heb je een nieuwsbrief gelezen? Verwijder hem gelijk.
 4. Zet apparaten écht uit
  Veel apparaten, zoals je spelcomputer of tv, gaan automatisch op slaapstand als je stopt met het gebruiken. Zorg ervoor dat je hem helemaal uitzet en het lichtje niet meer brand.
 5. Verminder je schermtijd
  Apparaten die veel capaciteit vragen, zoals spelcomputers of grote tv’s, gebruiken veel stroom. Game of Netflix daarom een uurtje minder of kies voor een zuiniger apparaat.
 6. Verminder mobiele dataverbruik
  Mobiele data kosten ook energie. Je wifi-verbinding thuis kost de helft van de energie die je mobiele data verbruiken. Dus wacht even toch je thuis bent, voor het versturen van die foto’s.

Meer tips?

Gerelateerde dossiers