Opvoeden met media

Kinderen 0-6 jaar

media ukkie dagen 0-6 jaar

De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag.

Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?

Het zijn de Media Ukkie Dagen! Van 5 t/m 12 april vragen we aandacht voor mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Gebruik de tien tips om te ontspannen met media, bezoek één van de activiteiten en lees het Iene Miene Media-onderzoek. #MUD24

Wat doet je kind op een beeldscherm?

Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken per dag gemiddeld 100 minuten naar een scherm. Ze kijken dan vooral naar programma’s en filmpjes op tv. En op de telefoon zijn ze bezig met YouTube-filmpjes en spelletjes. Een groot deel van ouders denkt positief over wat hun jonge kinderen zelf met tablets of smartphones kunnen, en hoe ze omgaan met bijvoorbeeld de onechtheid van monsters of acteurs in filmpjes. Dit blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media.

» Bekijk hier het Verdiepende onderzoek Iene Miene Media 2023 over balans en bewegen met media
» Bekijk de Iene Miene Media review 2012-2018 voor ontwikkelingen in het mediagebruik

7 herkenbare vragen over media en opvoeden beantwoord

In veel jonge gezinnen wordt volop gebruikgemaakt van media. Veel ouders worstelen met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Bekijk daarom deze tips en betrouwbare adviezen, aan de hand van zeven herkenbare opvoedvragen over bijvoorbeeld schermtijd en veiligheid. Deze zijn beantwoord door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids.

1. Hoe ga ik om met het mediagebruik van mijn kind?
2. Hoelang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?
3. Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van mijn kind?
4. Kan ik mijn kind alleen met een tablet laten spelen? Of is samen beter?
5. Hoe zorg ik dat mijn kind veilig is op internet?
6. Hoe zorg ik dat mijn kind geen programma’s of filmpjes ziet waar het te jong voor is?
7. Hoe weet ik welke boekjes, films en spelletjes geschikt zijn voor mijn kind?

» Download de antwoorden en print ze uit
» Ga aan de slag met mediaopvoeding

MediaDiamant: wegwijs in mediaopvoeding

Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wilt je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Welke media zijn geschikt voor kinderen? Hoe wissel je mediagebruik af met andere activiteiten? Welke mogelijkheden voor parental control en filters zijn er?

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:

  • Plezier – geniet van de mogelijkheden
  • Veilig – voorkom risico’s
  • Samen – begeleid je kind
  • Inhoud – weet welke media geschikt zijn
  • Balans – momenten met en zonder

» Op deze pagina staan tips voor kinderen van 0 t/m 5 jaar
» Ga voor meer informatie en tips voor alle leeftijden (tot 18 jaar) naar mediawijsheid.nl/mediadiamant

Apps voor baby’s, peuters en kleuters

Veel ouders denken dat hun (jonge) kind iets kan leren van apps. Baby’s van 0 tot 2 jaar kunnen niets leren van een app. De hardware van hun hersens is daar nog niet aan toe. Dat bevestigen Nederlandse wetenschappers in de whitepaper Ukkies, hun brein & mediaopvoeding. Baby’s ontwikkelen hun brein door ervaringen op te doen in de tastbare wereld, iets wat een plat scherm niet kan bieden.

Wel kan een goede app de fantasie prikkelen, nieuwsgierig maken en aanzetten tot spel en naspelen. Wat zijn dan goede apps voor baby’s, peuters en kleuters? Mijn Kind Online adviseert waar je op moet letten als je een geschikte kinderapp zoekt.

Kleintjes van 2 tot 6 jaar leren waarschijnlijk ook niets van apps. Tenminste, als we onder leren verstaan: het lezen van letters, woorden en cijfers. De hardware in het brein van peuters en kleuters kan dat aan vanaf een jaar of 5/6.

Maar… kleine kinderen beleven wél plezier aan apps. Dat argument is ook belangrijk. Gebruik apps daarom vooral als aanvulling op – en niet ter vervanging van – ‘echt’ speelgoed.

» Bekijk ook het dossier Apps
» Lees de whitepaper ‘Kiezen uit apps voor peuters en kleuters. Waar let je op?’

Samen lezen

Elk kind geniet ervan om voorgelezen te worden. Het is leuk maar ook nog eens heel nuttig: voorgelezen worden draagt bij aan de taalontwikkeling, de woordenschat, de sociaal-emotionele ontwikkeling, het concentratievermogen, de leesvaardigheid en het prikkelt de fantasie van kinderen.

» De Voorleeshoek is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Wekelijks komen er nieuwe voorleesverhalen online. De verhalen zijn een combinatie van prenten en muziek
» BookaBooka biedt 100+ prentenboeken en diverse voorleesstemmen. BookaBooka is beschikbaar voor iOS, Android en Windows. Veel boeken zijn in meerdere talen beschikbaar

Veel bibliotheken zetten zich in voor mediawijsheid voor ukkies.

  • De Bibliotheek op school heeft speciale aandacht voor de betrokkenheid van ouders bij lezen met jonge kinderen. Dit bevordert de taalontwikkeling en legt een basis voor de mediawijsheid van kinderen.
  • Het programma BoekStart (een samenwerking van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek) stimuleert lezen met baby’s, dreumesen en peuters. Ouders ontvangen gratis een koffertje met daarin een voorleesboekje en een cd.

Tips voor mediagebruik

Media Ukkie Dagen

Netwerk Mediawijsheid organiseert jaarlijks de Media Ukkie Dagen. Hiermee wil ze ouders en opvoeders informeren over de mogelijkheden én beperkingen van media in de opvoeding. Tijdens deze week krijgen ouders en (professionele) opvoeders antwoord op concrete vragen over mediaopvoeding zoals: wat zijn goede apps, games en video’s voor jonge kinderen? Kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?

Media Ukkie Dagen 2024 – Ontspannen met media

Voor groot en klein geldt; media zijn de hele dag om ons heen. Van ‘s ochtends vroeg, tot ‘s avonds laat worden we omringd door schermen, boeken, luidsprekers en apparaten die onze aandacht vragen.

Die media hebben effect op je ukkie. Ze kunnen prikkelen, in beweging brengen, je aan het denken zetten of juist zorgen voor ontspanning. Maar ook een bron van onrust vormen, overprikkelen of té uitdagend zijn. Gelukkig zijn er ouders, vrienden, familie en opvoeders om onze kleintjes regelmatig op een gezonde manier te helpen ontspannen. Met, en zonder media.

Om kinderen en opvoeders hierbij te helpen, gaan de Media Ukkie Dagen van 5 t/m 12 april 2024 over de invloed van media op ontspanning. Met concrete tips vinden je kind en jij de juiste balans voor jullie situatie. En op tal van manieren leer je tijdens de campagne meer over hoe media kunnen helpen bij het creëren van rust, en wanneer je kind misschien beter even zonder kan.

» Lees over de hoogtepunten van de Media Ukkie Dagen 2023, met nieuw onderzoek, handige tips en veel activiteiten
» Ga voor meer informatie naar de website: www.mediaukkiedagen.nl

(Les)materiaal mediawijsheid voor peuters & kleuters

Er zijn diverse initiatieven die professionals, zoals pedagogisch medewerkers, helpen bij verantwoord mediagebruik in hun dagelijkse werk.

  • Bekijk in het dossier Lesmateriaal een overzicht van (les)materiaal voor bijvoorbeeld de kinderopvang.
  • Kleuteruniversiteit maakt, in samenwerking met uitgevers van kinderboeken, digitale thematische projecten voor (kleuter)leerkrachten op basis van (prenten)boeken.

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik voor een gezonde digitale balans bij jonge kinderen?

Vroeg of laat gaat je kind met media aan de slag. Dat is leuk, kan leerzaam zijn en geeft ouders en opvoeders ruimte om even iets anders te doen. Maar hoe vind je een gezonde balans tussen kijken, lezen, gamen en in beweging blijven?

Hoe houd je grip op schermtijd?

Schermpjes hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Hoe houd je grip op het beeldschermgebruik? Er zijn geen eenduidige regels over hoe lang je kind achter het scherm mag. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat het kind met het scherm doet. Een uur lang zittend tv-kijken is wat anders dan een speurtocht doen met de tablet. Het belangrijkste is een gezonde balans met andere activiteiten.

Lees ook:

10 tips om bewegen met media de stimuleren

Met deze tien tips kun je voor het jonge kind meer balans vinden tussen stilzetten en actief bezig zijn, met en zonder media:

1. Houd afstand van het scherm
Laat je kind drie reuzenstappen zetten vanaf het scherm. Dit is beter voor de ogen! Een tv nodigt meer uit tot ver weg zitten dan een smartphone of tablet.

2. Verander de houding
Een actieve houding maakt het verschil. Op de grond zitten is actiever dan op de bank. Een kruk is nóg actiever. Staand media gebruiken wint het van alle houdingen.

3. Wissel houdingen met elkaar af
Lees zittend een boek, speel op de grond een spelletje, of dans mee met YouTube. En verzin na 20 minuten een ‘ver weg-kijkopdracht’. Bijvoorbeeld: zie je vogels in de boom? Of: welke kleuren auto’s herken je daar?

4. Doe mee met wat je leest, ziet of hoort
Tijdens mediagebruik kun je makkelijk meebewegen met de verhalen, bijvoorbeeld bij het lezen van boekjes en luisteren van podcasts. Beeld samen met je gezicht, je handen en je voeten uit wat er gebeurt en maak grappige en spannende geluiden.

5. Ontdek bewegingen
Laat je kind zich na een filmpje of spelletje helemaal oprollen en daarna helemaal uitrekken. Onderzoek samen bewust hoe het voelt om je klein EN groot te maken. Zet een vrolijk muziekje aan en ontdek welke beweging er ontstaat.

6. Kom in actie
Kinderen hebben al vanaf jongs af aan elke dag veel beweging nodig. Is je kind ouder dan 3 jaar? Dan is minimaal een uur (matig tot zwaar) intensief bewegen het advies. Denk aan klimmen, rennen of fietsen. Samen boodschappen doen, de trap stofzuigen of ramen lappen hoort er ook bij.

7. Verbind media aan andere activiteiten
Maak samen een toneelstukje van wat je gelezen hebt in een boek. Knutsel of teken de hoofdpersonen na. Of doe een stopdans op het intromuziekje van een filmpje. Op deze manier wissel je activiteiten af én verbind je beweging aan media.

8. Ga samen naar buiten
Weer of geen weer, trek erop uit. Ga op schattenjacht in de buurt, verzin een foto-opdracht, of zoek samen (online) welke planten en dieren er bij jou in de buurt te vinden zijn.

9. Zit niet te lang stil
Net zo belangrijk als voldoende bewegen, is niet te lang achter elkaar stilzitten. Laat je kind niet langer dan een uur zitten in een kinderzitje, buggy of autostoeltje.

10. Geef het goede voorbeeld
Als je als ouder veel zittend van media gebruik maakt, doet je kind het eerder na. Wissel dus ook zelf af tussen momenten met en zonder media, en tussen bewegen, zitten en staan. En praat erover met je kind. Vraag bijvoorbeeld wat zij/hij vindt van jouw mediagebruik.

Zoek je tips voor apps, filmpjes, boekjes of spelletjes om direct samen met je ukkie aan de slag te gaan? Kijk op Mediaukkiedagen.nl.

Bekijk alle veelgestelde vragen, dossiers en filmpjes over gezond mediagebruik (Mediawijsheid.nl)

Hoe weet ik welke apps geschikt zijn voor mijn jonge kind?

Waar let je op bij het uitzoeken van een leuke en geschikte app voor je dreumes, peuter of kleuter? Mijn Kind Online adviseert om te letten op aantrekkelijkheid, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid:

Aantrekkelijkheid
  • Is ontworpen voor een beperkte leeftijdscategorie. Dus 6-7 jaar en niet 6-12 jaar.
  • Sluit aan bij de belangstelling, belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van het kind
  • Maakt gebruik van humor om kinderen uit te dagen en te motiveren
  • Maakt gebruik van de specifieke eigenschappen van een smartphone of tablet
  • Bij apps voor jonge kinderen worden ouders in het spel betrokken
  • Geeft ouders tips over het gebruik van apps in interactie met het kind
  • Geeft handreikingen aan het kind wat te doen als hij is vastgelopen
  • Biedt de mogelijkheid om een spel te spelen binnen de korte tijd dat een kind zich kan concentreren op een spel en binnen de tijd dat een ouder dit gemiddeld toestaat. Dat is ongeveer 3 minuten.
  • Beloont de inzet van de speler
Betrouwbaarheid
  • Heeft een goede mix tussen plezier en educatieve waarde
  • Introduceert schoolse stof aansluitend op de methode die in ons land gebruikt wordt
  • Bevat geen reclame uitingen
  • Geeft de speler geen gelegenheid tot uitgeven van geld in een spel
  • Biedt geen mogelijkheid om extrene links aan te klikken en op andere websites te komen
Gebruiksvriendelijkheid
  • Geeft relevante informatie aan ouders
  • Past taalgebruik aan de doelgroep aan
  • Navigatie houdt ook rekening met de motoriek van de leeftijdsgroep
  • Maakt geen gebruik van software die apart gedownload moet worden
  • Heeft een snelle laadtijd
  • Geeft de mogelijkheid om tussentijds vorderingen op te slaan

Let er ook op of een app bijvoorbeeld goed wordt beoordeeld of een belangrijke prijs heeft gewonnen.

  • Op Mediasmarties.nl vind je recensies en informatie over geschikte media voor kinderen tot twaalf jaar.

Praten met je kind

Blijf veel met je kind praten over wat het ziet, wat het leuk vindt en waarom. Dan ben jij de eerste die het merkt als er iets niet goed gaat. En kun je daarna beter de media uitzoeken die passen bij de belevingswereld van je kind. Elk kind vindt andere boekjes, filmpjes of spelletjes leuk. Bekijk wat bijvoorbeeld Kijkwijzer en Pegi adviseren.

Vraag op school of bij de bibliotheek om leuke media-tips. Er komen steeds meer nieuwe leerzame apps, digitale prentenboeken, luisterboeken, websites, games én tools om zelf een spelletje of filmpje te maken.

Kijk en vraag ook eens rond in je omgeving. Ook handig: bibliotheken verzorgen vaak middagen met uitleg over geschikte apps voor kinderen.

Welk effect hebben media op jonge kinderen?

Er is nog weinig onderzoek naar de effecten van mediagebruik kinderen tot en met 2 jaar. De meeste studies gaan over de invloed van media op kinderen vanaf 3 jaar. Uit dat onderzoek blijkt dat media kinderen positief kunnen beïnvloeden als er goede begeleiding is en de context passend is. Vooral interactieve media die passen bij de leeftijd van het kind kunnen zo een positief effect hebben op de ontwikkeling van het kind.

Media kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van taal, cognitie, moraliteit, lichaam & motoriek, sociaal-emotionele vaardigheden en spel & fantasie. Maar de invloed van media blijkt relatief klein, in vergelijking met het effect van invloeden uit de fysieke wereld, zoals omgang met vriendjes of ouders.

Welke publicaties zijn er op het gebied van (jonge) kinderen en media?
Hoelang mag mijn baby, peuter of kleuter achter een scherm?

Hoe vaak en hoelang mag je baby, peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Er bestaan nog geen regels voor schermtijd. Maar er zijn wel handige richtlijnen die je kunt aanhouden. Deze verschillen per leeftijd en hangen samen met de ontwikkeling van je kind. Naarmate het kind ouder wordt, kun je de hoeveelheid schermtijd opbouwen.

Dit adviseren Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids:

Baby en dreumes
De richtlijn van een groep Nederlandse artsen is: tot 2 jaar liever helemaal geen schermtijd. Ze hebben het voor hun ontwikkeling namelijk niet nodig. Als je wel media wilt gebruiken met je baby, doe dit dan bewust. Doe het samen en praat erbij. Mediaopvoeding.nl adviseert: maximaal 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen internetten.

Peuter
Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 2 tot 4 jaar is: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Zorg dat je kind maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is. Als het kind zich gaat vervelen, kun je een andere activiteit aanbieden. Zo voorkom je dat je kind eraan went dat het zich ontspant met een tablet. Ook voor de groei van de ogen is het goed om de schermtijd per keer kort te houden. Verder is het goed om momenten met media te verdelen over de dag.

Kleuter
Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen. Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken. En liefst 2 uur per dag buitenspelen.

Meer tips:

  • Opvoedinformatie Nederland geeft advies over schermtijd, voor peuters en oudere kinderen
  • Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) geeft advies over schermtijd
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde in 2019 dat kleuters in elk geval niet meer dan een uur per dag schermtijd horen te krijgen. Kinderen onder 1 jaar zouden volgens WHO helemaal geen tijd achter een scherm moeten besteden.
  • Bekijk ook deze Engelstalige brochure van Connected Learning Alliance over kwalitatieve schermtijd
Hoe filter, beperk of controleer ik het mediagedrag van mijn kind?

Media zijn overal, en kinderen kunnen er vaak makkelijk bij. Leuk en handig, maar voor ouders is het vaak geen prettig idee dat hun kind zomaar overal mee geconfronteerd kan worden. Als je kind alleen is, zul je minder goed zicht hebben op de websites en filmpjes die je kind ziet. Wil je toch een oogje in het zeil houden? Lees dan de volgende adviezen van Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids.

Wat kun je doen om je kind veilig om te laten gaan met internet?

  • Zet de computer in een ruimte waar je zelf ook vaak bent, bijvoorbeeld de huiskamer.
  • Praat met je kind over wat het meemaakt op internet. Vraag op welke sites je kind graag kijkt en wat het daar leuk aan vindt.
  • Zorg dat je zelf mediawijs genoeg bent om te begrijpen waar je kind mee bezig is. Blijf op de hoogte van de belangrijkste mogelijkheden en gevaren. Kijk daarvoor op Mediawijsheid.nl of Mediaopvoeding.nl.
  • Zet filters op je apparaten waardoor sites met bijvoorbeeld geweld of porno niet geopend kunnen worden. Met Parental Control (ofwel: ouderlijk toezicht) functies, die vaak al worden meegeleverd met apparaten en programma’s, kunnen ouders inhoud filteren of blokkeren, en het mediagedrag beperken en controleren waar nodig. Parental Control is geen vervanging van een goed gesprek met je kind over mediagedrag, maar wel een handig hulpmiddel. Kijkwijzer zette tips, voorbeelden en handleidingen op een rij. Kijk voor meer informatie op Veiliginternetten.nlVPNGids.nl en Kliksafe.
  • Je kunt zien waar je kind mee bezig is geweest als je de ‘geschiedenis’ van bezochte sites bekijkt.

Als je kind wat ouder is, kun je ook samen de volgende afspraken maken:

  • Geef nooit persoonlijke informatie op sociale media of een chat-site. Dus geen (achter)naam, adres of telefoonnummer.
  • Vraag eerst toestemming aan je ouders voordat je een formulier met gegevens invult en opstuurt.
  • Wil je iets downloaden? Vraag het dan eerst aan je ouders.
  • Wil je iets kopen, bijvoorbeeld in een webshop? Vraag dat dan ook eerst aan je ouders.

 

Hoe gebruik je media in de kinderopvang?
  • BoekStart bracht de brochure ‘Spelend leren’ voor de kinderopvang uit. Deze brochure geeft pedagogisch medewerkers handvatten om kinderen van 0-4 jaar te begeleiden bij digitale ontwikkelingen en de ouders advies te geven over hoe digitale media het best kunnen worden gebruikt. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming. Download de brochure hier.
  • Ook kun je gebruikmaken van de MediaDiamant: een handige wegwijzer in mediaopvoeding. Inspiratie vind je in dit artikel.
  • Op het platform Kind & Media vinden opvoedprofessionals informatie, kennis en inspiratie.
  • De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat.
  • Smallsteps kinderopvang ontwikkelde een video over hoe en waarom we kinderen mediawijs opvoeden.
Waar moet ik als ouder op letten bij speelgoed met een internetverbinding (connected toys)?

De speelomgeving van kinderen verandert snel. Eén van de opvallendste ontwikkelingen is de komst van speelgoed dat is verbonden met internet: connected toys, of slim speelgoed. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar verreweg de meeste ouders willen wél dat hun kind veilig kan spelen.

Wil je een connected toy kopen? Om ouders op weg te helpen stelde Netwerk Mediawijsheid een checklist met 10 aandachtspunten samen op het gebied van veiligheid en speelbaarheid.

» Bekijk ook het dossier Slim speelgoed

Waar vind ik kwalitatieve en handige boekjes voor jonge kinderen?

Tips voor boeken voor ukkies:

Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van mijn jonge kind?

Hoe wissel je filmpjes of digitale boekjes en spelletjes af met activiteiten zoals buitenspelen, knutselen, praten en voorlezen?

Zo houd je grip:

  • Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is essentieel om jonge kinderen te laten leren van beeldschermen.
  • Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen.
  • Leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste media-momenten zijn.
  • Laat je kind kijken op een moment dat jij kiest.
  • Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”.
  • Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
  • Voorkom dat je ukkie meekijkt met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat kinderen daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
  • Laat je kind op de buik liggen bij het spelen op de tablet of telefoon. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen.
  • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

Deze vraag is beantwoord door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids.

Eerdere edities van de Media Ukkie Dagen

Media Ukkie Dagen 2022

Tijdens de 2022-editie van de Media Ukkie Dagen was heel veel te beleven, te maken en te doen. Talloze ouders zijn op weg geholpen met tips, tools en adviezen. Ook werd het nieuwe Iene Miene Media-onderzoek gepresenteerd, vol inzichten over hoe ouders de mediaopvoeding van hun ukkies beleven. In het verslag lees je alle hoogtepunten van de campagne nog eens terug.

Media Ukkie Dagen 2021

De Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 draaiden om het thema Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Er was tijdens deze tweede online editie van de Media Ukkie Dagen heel veel te beleven, te maken en te doen. Talloze ouders zijn digitaal op weg geholpen met tips, tools en adviezen. Ook werd het Iene Miene Media-onderzoek 2021 gepresenteerd, met daarin een reflectie op de effecten van een heel jaar coronapandemie op het mediagebruik van (jonge) kinderen. Lees hier het verslag van de Media Ukkie Dagen 2021.

Media Ukkie Dagen 2020

De negende editie van de Media Ukkie Dagen vond plaats van 27 maart t/m 3 april 2020. Je kon de campagne online vanuit huis volgen. Het is een ongewone tijd en in veel jonge gezinnen wordt meer gebruikgemaakt van media, zo blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020. Hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding? Tijdens de Media Ukkie Dagen werden zeven herkenbare vragen over opvoeden met media beantwoord. Je kreeg tips en tools om samen met jouw kind leuk én veilig aan de slag te gaan met media. Het thema was: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’. Lees hier het hele verslag van de Media Ukkie Dagen 2020.

Media Ukkie Dagen 2019

De Media Ukkie Dagen 2019 (29 maart t/m 5 april) stonden in het teken van het thema ‘van speen tot game’. Dit jaar vonden er meer dan 120 activiteiten plaats door het hele land, zoals voorleesuurtjes, ouderbijeenkomsten, speelochtenden en coderdojo’s. Ook werd er een review van 7 jaar Iene Miene Media-onderzoek gepresenteerd naar mediagebruik in gezinnen, plus onderzoek naar de informatiebehoeften van ouders en de ervaringen en uitdagingen van (opvoed)professionals.

Media Ukkie Dagen 2018

Van 6 t/m 13 april 2018 stonden de Media Ukkie Dagen in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’ De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding lanceerde Netwerk Mediawijsheid (destijds Mediawijzer.net) het Digi ABCD voor ukkies.

Media Ukkie Dagen 2017
de Media Ukkie Dagen 2017 vonden plaats van 31 maart t/m 7 april en stonden in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. De ukkies weten feilloos hun favoriete filmpje of app te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee. Wel hebben veel ouders vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de content die ze bekijken, is dat goede content?
Media Ukkie Dagen 2016
De Media Ukkie Dagen 2016 vonden plaats van 1 t/m 8 april en stonden in het teken van ‘Spelen met media’. Nieuw dit jaar was de Media Ukkie Challenge waarin ouders worden uitgedaagd om te ervaren hoe leuk en nuttig het is om samen met hun jonge kind (0-6 jaar) met media bezig te zijn. Zij kunnen ook buiten de Media Ukkie Dagen met de challenge aan de slag.

De Media Ukkie Award, de prijs voor beste app voor ukkies van 0 t/m 6 jaar, ging dit jaar naar de app Bollo, gemaakt door IJsfontein en uitgegeven door Landal GreenParks B.V.

Media Ukkie Dagen 2015
In 2015 werden de Media Ukkie Dagen gehouden van 26 maart t/m 2 april. Uit het onderzoek Iene Miene Media 2015 blijkt dat ouders steeds vaker in een spagaat komen door de toename van het mediagebruik van hun kinderen. Aan de ene kant staan ze hun kinderen steeds vaker en langer toe om met tablets en computers te spelen, zelfs tot in de slaapkamer. Aan de andere kant zijn ouders er ook van overtuigd dat media geen ‘must’ voor hun kinderen zijn en vinden ze dat kinderen beter iets anders kunnen doen dan met media bezig te zijn.

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen 2015 heeft Family Factory in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid (destijds Mediawijzer.net) een Inspiratieboekje ontwikkeld. Boordevol praktische tips over mediaopvoeding van én voor ouders met jonge kinderen.

De app Heksje & Willem won de Media Ukkie Award 2015.

Media Ukkie Dagen 2014
In 2014 organiseerde Mediawijzer.net van 9 t/m 18 april voor de 3e keer de Media Ukkie Dagen. 

Tijdens de Media Ukkie Dagen werd van alles georganiseerd:

  • Opening van Media Ukkie Land bij Beeld en Geluid op 9 april 2014
  • Symposium “Ukkies: hun brein en mediaopvoeding” op 15 april 2014
  • De uitreiking van de Media Ukkie Award op 15 april 2014
  • Onderzoek Iene Miene Media naar het mediagedrag van kinderen van 0 t/m 6 jaar en hun ouders.
  • Onderzoek naar het mediagebruik binnen kinderopvanginstellingen en de mate waarin dat verankerd is in werkplannen en/of pedagogische beleidsplannen.

De Media Ukkie Award 2014 werd gewonnen door Noa’s sterren.

Media Ukkie Dagen 2013
In 2013 vonden de Media Ukkie Dagen plaats van 8 t/m 17 april 2013. Tijdens de campagne werd het onderzoek Iene Miene Media 2013 over mediagebruik door kleine kinderen en het Deltaplan Mediaopvoeding gepubliceerd en vonden activiteiten en initiatieven van netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid (voorheen Mediawijzer.net) plaats.

De Media Ukkie Award 2013 werd gewonnen door (te) Gekke Dierentuin.

Ook lezen: interessante websites, boeken en/of artikelen

Meer weten?

Wil je meer informatie, dan helpen onderstaande websites je op weg:

Informatie, hulp en advies voor ouders en opvoeders

Digitale prenten- en voorleesboeken ter leesbevordering

Deskundigen geven antwoord op vragen over kinderen en media

Vind mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps voor jonge kinderen

Gratis e-cursus mediaopvoeding voor ouders

Welke app of game past bij de ontwikkeling van jouw kind? Online gids bomvol recensies

Voor al je vragen over zwangerschap, opvoeden en opgroeien

BookaBooka, een prentenboeken (voor)leesapp voor jong en oud

Ontdek de wereld van de media en ga zelf aan de slag