Voor ouders

Mediaopvoeding

Opvoeden in het digitale tijdperk: overzicht van praktische en betrouwbare informatie en tips, mediaopvoeding

Mediaopvoeding betekent je kind leren om kritisch en bewust te gamen, internetten, lezen en tv te kijken.

De officiële omschrijving is:

mediaopvoeding is dat deel van de opvoeding dat erop is gericht om kinderen bewust en selectief met media te laten omgaan

Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De grootste uitdaging voor ouders is om een goede balans te vinden. Naast digitale media, moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen. Hoe kun je je kind daarbij helpen?

Kies goede apps, games en websites

Een belangrijke rol heb je als opvoeder in de keuze voor media. Kies daarom voor kwalitatief goede en uitdagende games, apps en YouTube-filmpjes. Onze dossiers over apps en games helpen je hierbij verder.

Wegwijs in mediaopvoeding met de MediaDiamant

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen: Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans. Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

» Lees meer en knip, vouw en plak jouw eigen MediaDiamant

Gratis magazine over mediaopvoeding

Magazine WIJS is een digitaal magazine voor ouders met kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 jaar. In WIJS krijgen zij goede tips over mediaopvoeding, schermtijd, apps en mobieltjes.

» Lees het online Magazine WIJS
» Meer tips voor ouders

Hoe begin je een gesprek met je kind over media?

» Doe samen de Ouder & Kind Quiz
» 25 manieren om aan je kind te vragen hoe het vandaag op internet was
» Volg de gratis 8-delige e-cursus over mediaopvoeding
» Gebruik een van de vele filmpjes als gespreksstarter

Van start: Media Ukkie Dagen 2018

Ieder jaar vinden de Media Ukkie Dagen plaats over mediaopvoeding van de allerkleinsten. Dit jaar vonden de Media Ukkie Dagen plaats van vrijdag 6 april t/m vrijdag 13 april, met het thema ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’

Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien. Om uiteindelijk mediawijs te worden is de uitleg en begeleiding van ouders en andere opvoeders heel belangrijk. De Media Ukkie Dagen 2018 gingen daarom in op hoe ouders hun jonge kinderen spelenderwijs kunnen begeleiden bij het ontdekken van de digitale wereld, zodat ze mediawijs kunnen opgroeien.

In deze week kregen ouders en andere opvoeders antwoorden op concrete vragen zoals: is het goed voor de ontwikkeling wanneer een dreumes steeds hetzelfde boekje leest, kun je een peuter al veilig alleen op een scherm laten, wat zijn leerzame apps en video’s voor een kind, kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?

» Lees meer over de campagne op mediaukkies.nl

Doe mee aan de Media Ukkie Challenge

Zijn je kinderen jonger dan 7 jaar? Doe dan mee aan de Media Ukkie Challenge, een reeks van 7 opdrachten waarin ouders worden uitgedaagd om te ervaren hoe leuk en nuttig het is om samen met hun jonge kind met media bezig te zijn. De challenge werd gemaakt in het kader van de Media Ukkie Dagen 2016 en kan op ieder moment gedaan worden.

» Bekijk ook het dossier Kinderen 0-6 jaar

Veelgestelde vragen

Wat is een goede kinderapp?

De Cinekid Media Awards zijn een samensmelting van de prijzen voor digitale kindermedia die tot 2016 werden uitgereikt onder de naam Kinder Media Awards. Het doel van de Cinekid Media Awards is het stimuleren en belonen van de ontwikkeling van goede en innovatieve content voor kinderen en jongeren.

Jaarlijks worden er prijzen uitgereikt voor de beste media voor kinderen:

 • De Gouden Guppy voor de beste peuter- & kleuterapp van 0 tot en met 6 jaar (voorheen Media Ukkie Award). In 2017 ging de Gouden Guppy naar de prentenboek-app ‘Een Verre Reis‘ van YipYip.
 • De Gouden Kolibrie als prijs voor de beste media gemaakt door jongeren (voorheen Gouden @penstaart)
 • De Gouden Leeuw voor het beste artistieke mediaproject van het Cinekid Festival

Tijdens de Kinder Media Awards werden ook deze prijzen uitgereikt:

 • Kameleon: interactieve kinderboek (0-12 jaar)
 • Gekko: interactieve spin-off van een kinderboek (0-12 jaar)
Welk effect hebben media op jonge kinderen?

Onderzoek naar de effecten van mediagebruik op (heel) jonge kinderen staat nog in de kinderschoenen. Er is nog weinig ontdekt of echt wetenschappelijk bewezen. Wel weten we dat kinderen vaak media gebruiken die (nog) niet aansluiten op hun ontwikkelingsfase.

Het brein van een kind tussen 0 en 2 ontwikkelt zich vooral op basis van ervaringen zoals aanraken, bewegen, voelen en proeven. Iets wat je alleen in de ‘echte’ wereld kunt ervaren.

Mijn kind kijkt de hele dag YouTube. Hoe ga ik daarover in gesprek?

Ook al vind je zelf niets aan video’s op YouTube, voor kinderen is het belangrijk om te weten dat ze begrepen worden door hun ouders.

In ons dossier YouTube vind je uitgebreide informatie over de kansen en risico’s van YouTube en staan veel voorbeeldvragen die je aan je kind kunt stellen.

Wat te doen bij de gruwelijke oorlogsbeelden via (sociale) media?

Soms is het nieuws één groot bloedbad. Zoals in de zomer van 2014, toen de beelden van vlucht MH17, Gaza, Irak, Syrië en de terreur van de IS non-stop werden uitgezonden, gedeeld, geliked en geretweet. Hoe houd je oorlogsellende dan nog weg bij kinderen? Tot welke leeftijd moet je ze afschermen, en hoeveel leg je uit?

In de brochure Kinderen en oorlog in de (sociale) media van Mijn Kind Online en Mediawijzer.net geven experts hun visie op die vraag. Ook voor het primair en voortgezet onderwijs zijn handige brochures over dit onderwerp beschikbaar.

Waarom is mediawijsheid belangrijk?

Media zijn overal. En hun impact op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, genieten en leren – wordt steeds groter.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volwaardig te kunnen deelnemen aan de nieuwe samenleving), moeten we beschikken over bepaalde competenties die ons mediawijs maken.

Hoe lang mag je kind op de tablet?

Hoe vaak en hoe lang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Mijn Kind Online geeft advies over schermtijd. Bekijk ook deze Engelstalige brochure van Connected Learning Alliance over kwalitatieve schermtijd.

Een smartphone kopen voor je kind? Hier let je op!

Welke afwegingen moet je maken voordat je een smartphone voor je kind aanschaft? Mijn Kind Online geeft advies.

Hoe maak je een kind weerbaar tegen (online) pesten?

Praten helpt om een kind weerbaar te maken. Een kind dat is weet dat er online risico’s zijn, raakt niet in paniek en reageert minder impulsief.

Maak bijvoorbeeld deze afspraken:

 • Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van je school
 • Verzin (samen) een goede nickname
 • Scherm je profiel zoveel mogelijk af; ‘alleen voor vrienden’ is de beste optie
 • Plaats alleen neutrale foto’s (geen sexy foto’s) of beter nog; helemaal geen foto’s waarop je gezicht herkenbaar is
 • Wees selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek; doe dit alleen wanneer je iemand in het echte leven ooit hebt ontmoet
 • Verwijder onbekende mensen uit je vriendenlijst
 • Houd wachtwoorden en inloggegevens altijd geheim: ook voor je beste vriend(inn)en
 • Niet schelden en geen mensen kwetsen, dat zou je in het echt ook niet doen
 • Heb je iets vervelend gezien of meegemaakt? Vertel het aan iemand die je vertrouwt, bv. een ouder, buurvrouw of leerkracht. De website meldknop.nl is ook een betrouwbare plek.
Hoe praat ik met mijn kind over gevaarlijke online challenges?

Regelmatig zijn er berichten in het nieuws over uit de hand gelopen challenges. Kinderen of jongeren sporen elkaar via sociale media aan om een opdracht uit te voeren of mee te doen aan een bepaald spel. Dergelijke challenges zijn niet altijd onschuldig en soms zelfs erg gevaarlijk. Enkele tips:

 • Ouders Online biedt informatie en tips over de choking challenge (het wurgspel of stikspel) die draait om opzettelijk flauwvallen.
 • Op de website van Stichting Opvoeden.nl vind je informatie over sociale media, puberhersens en bijvoorbeeld groepsdruk.
 • Bureau Jeugd & Media en Stichting School & Veiligheid leggen uit wat je moet weten over de blue whale challenge, een online game met opdrachten die steeds heftiger worden naarmate het spel vordert.
 • Jongerenkrant 7Days sprak met massapsycholoog Jaap van Ginneken over o.a. de cinnamon challenge en waarom ‘tot het uiterste gaan’ zo vaak voorkomt.
 • Kinderpsychologenpraktijk PsychoWijs helpt het gedrag te begrijpen en adviseert wat je als ouder kunt doen.
 • Met de #TidePodChallenge filmden jongeren zichzelf terwijl ze wastabletten van Tide kapotbeten. Zo ontstond een van de gevaarlijkste challenges tot nu toe. YoungWorks schreef een artikel over de risico’s en over het tegengeluid.
 • Gebruik de mentorles van Bureau Jeugd & Media om in de klas het gesprek aan te gaan over onder andere groepsdruk en ‘nee’ zeggen
Hoe filter, beperk of controleer je het mediagedrag van je kind?

Media zijn overal, en kinderen kunnen er vaak makkelijk bij. Leuk en handig, maar voor ouders is het vaak geen prettig idee dat hun kind zomaar overal mee geconfronteerd kan worden. Met Parental Control functies, die vaak al worden meegeleverd met apparaten en programma’s, kunnen ouders inhoud filteren of blokkeren, en het mediagedrag beperken en controleren waar nodig.

Parental Control is geen vervanging van een goed gesprek met je kind over mediagedrag, maar wel een handig hulpmiddel. Kijkwijzer zette tips, voorbeelden en handleidingen op een rij.

Ook lezen: interessante websites, boeken en/of artikelen

Meer weten?

Deze organisaties geven advies over opvoeden in tijden van nieuwe media:

Voor al je vragen over zwangerschap, opvoeden en opgroeien

Vlaamse Kenniscentrum voor Mediawijsheid

Kennis over jeugd en opvoeding

Deskundigen geven antwoord op vragen over kinderen en media

Kenniscentrum over mediawijsheid voor ouders met kinderen

Gratis e-cursus mediaopvoeding voor ouders

Aware Online zorgt bij verschillende doelgroepen voor bewustwording op het internet

Informatie, hulp en advies voor ouders en opvoeders

Welke app of game past bij de ontwikkeling van jouw kind? Online gids bomvol recensies