Data & technologie

Kunstmatige intelligentie

kunstmatige intelligentie,artificial intelligence,AI,KI

Kunstmatige intelligentie is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens.

De grote vraag rondom kunstmatige intelligentie is welke rol we het willen geven in onze levens. Wat gebeurt er als computers beter worden in dingen dan de mens? En wie bepaalt dan wat ‘beter’ is?

Kunstmatige intelligentie is een technologie die veel vragen en dilemma’s oproept. Bij elke nieuwe toepassing is het belangrijk om stil te staan bij ethische en juridische vragen.

Wat is kunstmatige intelligentie (KI) precies?

Kunstmatige intelligentie (KI), of artificiële intelligentie (AI), zijn apparaten die reageren op data of impulsen uit hun omgeving. Daarmee nemen ze zelfstandig beslissingen. Het gaat bij KI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen.

De apparaten zijn zich echter niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Ze volgen algoritmes en herkennen patronen. Door te leren van hun eigen fouten, leveren ze een beter resultaat. Je spreekt dan ook wel van Machine Learning.

Er zijn ook robots die sociale signalen kunnen lezen, zoals gezichtsuitdrukking en intonatie. Sophia is er zo een. Zo’n robot – bijna identiek aan de mens – noemen we een cyborg.

Wil je nog meer te weten komen over kunstmatige intelligentie? Bekijk hiernaast het filmpje over de Turingtest van Alan Turing. Bij deze test beoordeelt een jurylid wie de mens en wie de KI is. Het jurylid communiceert met beide via een computer. Deze test is verouderd, maar geeft goede stof tot nadenken.

» Algoritmes vormen de basis van kunstmatige intelligentie. Ontdek in dit dossier wat algoritmes zijn en waar je als gebruiker (én maker) op moet letten.


Kom meer te weten over de kansen en uitdagingen van KI met de Nationale AI-cursus, een online basiscursus voor alle Nederlanders. De cursus is er ook in de vorm van een lespakket voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.


Kunstmatige intelligentie biedt grote kansen

Kunstmatige intelligentie kan grote voordelen hebben voor de mensheid. De herkenning van spraak, beeld en patronen, de zelfsturende systemen, vertaalmachines, lopende robots en vraag-antwoordsystemen kunnen ons helpen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie.

Ook de gezondheidszorg verwacht grootse dingen van KI. Een intelligente computer zou kleine veranderingen en afwijkingen veel nauwkeuriger kunnen waarnemen en herkennen dan een arts van vlees en bloed. Ook kan KI onvermoeibaar zeer complexe operaties uitvoeren.

» Meer hierover lees je in het dossier Digitale zorg

Kunstmatige intelligentie brengt ook risico’s

Als samenleving moeten we kritisch zijn over het denkvermogen dat we machines geven. Volgens wetenschapper Nick Bostrom zou een succesvolle KI de beste, maar wellicht ook laatste uitvinding van de mens kunnen zijn.

Samen met honderden andere wetenschappers, waaronder Stephen Hawking, presenteerde hij een open brief. In deze brief waarschuwen zij met name voor wapens die autonoom beslissingen kunnen nemen, en zo gevaarlijker zullen zijn dan nucleaire wapens.

Ze pleiten voor meer onderzoek naar het ‘zelflerende aspect’ van kunstmatige intelligentie. Alleen op die manier zullen de systemen blijven doen wat wij – als mensheid – willen.

Kunstmatige intelligentie staat ook aan de basis van deepfakes, een nieuwe vorm van beeldmanipulatie. Lees meer over deze ontwikkeling in het dossier Deepfake.

Ook over gezichtsherkenning, of biometrie, wordt veel gediscussieerd. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om mensen te identificeren. Je privacy kan dan in het gedrang komen.

Voorbeelden van kunstmatige intelligentie

In de praktijk maken we al regelmatig gebruik van KI. Bijvoorbeeld wanneer je googelt. Google laat met intelligente algoritmes de zoekresultaten zo goed mogelijk aansluiten op jouw wensen. Dat dit ook nadelen heeft, lees je in het dossier Filterbubbel.

Ook robots in fabrieken, virtuele karakters in videogames en automatische autobesturing vallen onder KI. Zo ontwikkelen o.a. Google, Tesla en Mercedes zelfrijdende auto’s.


Welke beslissingen moet KI in een zelfrijdende auto nemen als het gaat om leven en dood? Met de Moral Machine kun je uitvinden hoe jij beslist bij morele dilemma’s, vergeleken met anderen over de hele wereld.


Veel apps op je smartphone maken gebruik van KI. Bijvoorbeeld:

 • Virtuele assistenten zoals Siri, Alexa en Cortana
 • Swiftkey
 • Less.mail
 • Navigatie-apps
 • Spotify
 • Google Foto’s

De gevaren van KI zijn bijvoorbeeld terug te zien in autonome wapens als de killerdrone, een bewapende drone waarmee van afstand kan worden gedood.

Chatbots

Een ander praktijkvoorbeeld is de chatbot. Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze virtuele gesprekspartners, die zelfstandig antwoord geven op vragen van gebruikers. Chatbots (een samenvoeging van chat en robot) kunnen bijvoorbeeld ingezet worden als klantenservice via websites, als educatief middel of ter vermaak.

Voorbeelden van chatbots zijn:

 • Chatbot Billie op Bol.com
 • De bot van Uber in Facebook Messenger
 • Iris, een spel waarmee kinderen leren over cyberpesten

Chatbots hebben voor- en nadelen. Deze bots kunnen een oneindige hoeveelheid chats tegelijkertijd beantwoorden en zijn daarnaast 24/7 beschikbaar. Toch blijven het robots. Zo hebben ze moeite met spelfouten en sarcasme en zullen ze ingewikkelde vragen niet altijd begrijpen.

Daarnaast kunnen chatbots ingezet worden als ‘social bots’ om nepnieuws te verspreiden via sociale media.

Films over robots en KI

Robots en kunstmatige intelligentie zijn al tijden een populair onderwerp voor filmmakers. In 1968 werd gefantaseerd over een soortgelijke techniek in de film 2001: A Space Odyssey.

 • De film Her gaat over de relatie tussen een digitale assistent en gebruiker
 • Een toekomstbeeld waarin robots identiek zijn aan de mens zie je in de film Ex Machina

Veel sciencefictionfilms zijn gebaseerd op de gedachte dat KI verantwoordelijk zal zijn voor de ondergang van de mens. Voorbeelden zijn The Matrix, I Robot en Autómata. Machines worden autonoom en kunnen volledig doorontwikkelen zonder hulp van de mens. Wanneer KI slimmer is dan de mens, noemen we dat superintelligentie.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een algoritme en kunstmatige intelligentie?

Steeds meer websites en apparaten om ons heen maken gebruik van algoritmes. Facebook zet bijvoorbeeld algoritmes in om te bepalen wat je op je tijdlijn ziet en YouTube om jou filmpjes aan te bevelen.

Maar wat is een algoritme? Een algoritme is eigenlijk een wiskundige formule. In programmeertaal is het een instructie, een stukje code, om een probleem om te lossen.

We noemen iets kunstmatige intelligentie (of artificial intelligence) als die algoritmes op basis van gegevens of signalen uit hun omgeving zelfstandig beslissingen nemen én daarvan leren.

Met kunstmatige intelligentie wordt het denkvermogen van de mens nagemaakt: het apparaat kan (zelfstandig) leren en beslissingen nemen. Zoals bijvoorbeeld een zelfrijdende auto of een chatbot.

Bekijk de dossiers Kunstmatige intelligentie en Algoritmes voor uitleg, filmpjes, tips en voorbeelden.

 

Gaat het bij KI altijd om het simuleren van het menselijk denkvermogen?

Niet altijd. Het gaat vaak om het oplossen van een specifiek probleem, waarbij meestal het menselijk handelen of denken wordt geïmiteerd.

Het gaat bij KI om het geautomatiseerde ‘denken’ en handelen.

Wat kan ik nu al doen met KI?

Maak eens gebruik van Siri, Cortana of de Google assistent. Stel vragen en kijk wat voor antwoorden je krijgt.

Zo krijg je een beeld van hoe KI werkt.

Zijn er opleidingen of cursussen op het gebied van kunstmatige intelligentie?

Jazeker. De Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit van Utrecht (UU) en Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bieden een bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie aan.

Met de Nationale AI-cursus leer je over de kansen en uitdagingen van kunstmatige intelligentie. Zo kun je goed geïnformeerd de discussie aangaan.

Wat is een algoritme?

Algoritmes spelen een steeds grotere rol in ons mediagebruik. Zo bepaalt Facebook met algoritmes wat je op je tijdlijn ziet en kan YouTube jou nieuwe filmpjes aanbevelen. Algoritmes bieden veel gemak, maar kunnen er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je in een filterbubbel terechtkomt.

» In het dossier Algoritmes ontdek je alles over de kansen en risico’s van algoritmes, met uitleg, filmpjes, voorbeelden en tips

Wat is het verschil tussen KI en machine learning?

Machine learning is soms onderdeel van kunstmatige intelligentie (KI), maar niet altijd. Met machine learning worden data omgezet naar waardevolle informatie. Met deze informatie worden automatische beslissingen gemaakt.

Een mooi voorbeeld zijn de productadviezen van webshops, gebaseerd op het klikgedrag van de klant.

Wat is deep learning?

Deep learning is een nieuwe naam voor wat in de computerwetenschap bekend staat als ‘neurale netwerken’. Het doel is om de manier waarop het menselijk brein leert, na te bootsen. Deep learning stelt computers dus in staat om nieuwe dingen te leren van grote hoeveelheden data, waarbij het niet uitmaakt of die data bestaan uit getallen, tekst, geluid of beeld.

Zo kreeg Google het voor elkaar om op basis van duizenden video’s op YouTube een algoritme te laten ontdekken wat een kat is, zonder dat Google ooit specifiek heeft uitgelegd wat een kat is en hoe die te herkennen is.

Opleiding kunstmatige intelligentie

Opleiding kunstmatige intelligentie

Voor een veerkrachtige en kansrijke digitale samenleving waarin iedereen meedoet

Helpt studenten op basis van kunstmatige intelligentie om slimmer en kritischer informatie te zoeken